Kızılay soruları Meclis'te de yanıtsız bırakıldı

Önergeler arasında Kızılay’da bazı yöneticilerin astronomik maaşlar aldığı, Sütlüce’de bulunan ve MÜSİAD’dan kiralanan Kızılay binasına rayicinin üzerinde kira ödenmesi, derneğe bağışlanan gayrimenkullerin Kızılay’ın kurduğu holdinge ait şirketlere aktarılması ile dernekteki işten çıkarma iddiaları vardı.

Kızılay soruları Meclis'te de yanıtsız bırakıldı

Elazığ depremi ve depremin hemen ardından para istemesi ile kamuoyunun gündemine giren dev bütçeli Kızılay hakkında Meclis’e son 2 yılda tam 27 soru önergesi verildi; sorular ise yanıtsız bırakıldı.

Ensar Vakfı’na aktarılan 8 milyon dolarlık kaynağa vergi indirimi için aracılık ettiği ortaya çıkan Kızılay ile ilgili son 2 yılda TBMM’ye tam 27 soru önergesi verildi; cevapsız bırakılan sorular arasında başka vakıflara aktarılan paralar da var, yöneticilerin aldığı astronomik maaşlar ve kiralanan yalı da yer aldı.

Önergeler arasında Kızılay’da bazı yöneticilerin astronomik maaşlar aldığı, Sütlüce’de bulunan ve MÜSİAD’dan kiralanan Kızılay binasına rayicinin üzerinde kira ödenmesi, derneğe bağışlanan gayrimenkullerin Kızılay’ın kurduğu holdinge ait şirketlere aktarılması ile dernekteki işten çıkarma iddiaları vardı.

ASTRONOMİK MAAŞLAR ALAN AKRBALAR

Kızılay’la ilgili verilen en son soru önergesinin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için istemiyle TBMM’ye sunulan önergede, Kızılay Kurumsal Gelişim Direktörü’nün 16 bin 750, eşinin ise 14 bin 484 lira maaş aldığı iddiası gündeme getirilerek bunun doğru olup olmadığı soruluyordu.

İddialardan biri de Gelişim Direktörü’nün eşinin Kızılay’a Genel Başkan Danışmanı olarak alındığı yönündeydi. Önergede, Kızılay’daki maaşların neye göre belirlendiği sorusu da vardı. Bu soru önergesi de zamanı içinde yanıtlanmadı.

MÜSİAD’IN HASARLI BİNASINA 110 BİN LİRA!

25 Eylül 2019’da ise İçişleri Bakanlığı’nın cevaplaması için bir soru önergesi verilmişti. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’ün verdiği önergede, İstanbul-Sütlüce’de bulunan ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ne ait binanın Kızılay tarafından rayicinin üzerinde bir değerle kiralandığı yönündeki iddiaydı. Kızılay’ın aylık 110 bin liraya kiraladığı bu bina için iki ayrı rapor düzenlediği iddia ediliyor, ilk raporda binanın değerinin 67 bin TL olarak belirlendiği savunuluyordu. Soru önergesinde bu iddiaların doğru olup olmadığı da soruluyordu. Bu önergeye de süresi içinde cevap gelmedi.

Kızılay’la ilgili bir diğer soru önergesini de ‘İyi’ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş verdi. Önergenin muhatabı yineCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dı. 2019’un Ağustos ayında bin 298 Kızılay personelinin işten çıkarılıp çıkarılmadığını soran Yokuş, “İş akitleri fesih olan Kızılay personellerinin çalıştığı birimlere bin 857 kişinin işe alındığı doğru mudur” diye de ekledi. Bu önerge de süresi içinde cevaplanmadı.

‘İyi’ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk’a ait soru önergesinde ise Kızılay’ın yurt genelinde 6 bin taşınmazı olduğu hatırlatılıyor ve şöyle soruluyordu: “Aylık 12 bin dolara İstanbul’da ‘Türk Kızılay’ı İstanbul Genel Başkanlık Makamı’ adı altında yalı kiralanmasının sebebi nedir?

BAKANLIĞIMIZIN GÖREV ALANINA GİRMEDİĞİNDEN…

‘İyi’ Partili Koncuk, Kızılay üzerinden başka vakıflara bağış aktarıldığını 2019 Eylül ayında soru önergesiyle gündeme getirmişti. Koncuk’un 20 Eylül 2019’da verdiği önergede, “Kızılay’a yapılan bağışları, başka vakıflara nakit olarak dağıttığı doğru mudur? Başka vakıflara yapılan yardımlar hangi gerekçe ile neden yapılmaktadır” diye soruldu. Birçok soru önergesi Sağlık Bakanlığı tarafından süresi geçtikten sonra cevaplandı. Soru önergelerine 3 satırlık cevap gönderen Sağlık Bakanlığı şöyle dedi: “Yazılı soru önergesinde yer alan hususlar, Bakanlığımızın görev alanına girmediğinden, bahse konu soru önergesinin ilgili Bakanlığa yöneltilmesi hususunda; Gereğini bilgilerinize arz ederim.”

Soru önergelerine süresinde cevap veren tek bakanlık İçişleri Bakanlığı’ydı. CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kızılay Bursa Şubesi yönetiminin genel merkez kararıyla görevden alınmasının gerekçesini sormuştu. İçişleri Bakanlığı bu önergeye süresinde şöyle bir cevap gönderdi: “Derneğin kararları tüzüğüne ve ilgili kanunlara göre alınıp uygulanmaktadır. Türkiye Kızılay Derneği’nin tüzüğüne uygun olarak ve yetkili organları tarafından alınmış kararları üzerinde idarenin, hukuka uygunluk dışında, herhangi bir yönlendirici veya sınırlandırıcı yetkisi bulunmamaktadır.”