Kılıçdaroğlu'ndan 'yeni anayasa' hamlesi

Kitap için bir önsöz kaleme alan Kılıçdaroğlu'nun 'yeni anayasa' vurgusu dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'ndan 'yeni anayasa' hamlesi

CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 1.5 yılını kapsayan bir kitap hazırladı ve Meclis’teki partilere “yeni anayasa” çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’ndan, yeni yönetim sisteminin 1.5 yılını kapsayan bir kitap hazırlamasını istedi. Prof. Dr. Kaboğlu, kitapla ilgili çalışmasını tamamlayarak Kılıçdaroğlu’na sundu.

“Yasama Yetkisi Devredilemez” isimli kitap, hafta başından itibaren TBMM’de dağıtılmaya başlandı. Kitap; ‘İyi’ Parti, Saadet Partisi, TİP ve HDP’li vekillere, AKP ve MHP’nin ise grup başkanvekillerine gönderildi. Kaboğlu kitabını dün TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a da iletti. Kılıçdaroğlu ise kitabı siyasi parti liderlerine hediye edecek.

Kitap için bir önsöz kaleme alan Kılıçdaroğlu’nun ‘yeni anayasa’ vurgusu dikkat çekti:

 

“Son anayasa değişikliğiyle TBMM kendi yetkilerini kısıtlamış, çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez kuralı olan kuvvetler ayrılığı ilkesi fiilen ortadan kalkmıştır. Denetlenen, hesap veren şeffaf bir iktidar yoktur; yargı bağımsız değildir; parlamentonun yürütme organını denetleme yetkisi büyük ölçüde elinden alınmıştır. Demokrasilerde halka hesap vermek temel kuraldır. Yasama, yargı ve yürütme gücünü, yani egemenliği, bir kişiye teslim ettiğinizde, hukukun üstünlüğü yok olur, üstünlerin hukuku geçerli olur.”

“Erkler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını vazgeçilmez olarak kabul eden demokratik anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulması olmalıdır” ifadelerini kaleme alan Kılıçdaroğlu’nun önsöz yazısı şöyle:

“Bunu yaptığımızda, çocuklarımıza, demokratik standartları yüksek, yaşanabilir bir Türkiye bırakacağımız gibi; tarihin bize ve Meclisimize yüklediği sorumluluğun da gereğini yerine getirmiş olacağız. Kuşkusuz, asıl hedef; denge ve denetim düzeneğine dayanan, görev, yetki ve sorumluluk ilkelerini yansıtan ve hesap verebilir bir parlamenter hükümeti eksen alan, haliyle erkler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını vazgeçilmez olarak kabul eden demokratik anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulması olmalıdır.”