Kılıçdaroğlu'ndan İdlib uyarısı: Geleceklerin tamamı eli kanlılar

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Suriye'de görev yapan ancak adını vermediği kişinin kendisine "Daha önce Suriye’den kaçıp Türkiye’ye gelenler sadece Suriyelilerdi. Ama İdlib’den gelecek olanların tamamı eli kanlı insanlardır" dediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'ndan İdlib uyarısı: Geleceklerin tamamı eli kanlılar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi Toplantısı öncesi yaptığı açıklamalarda bulundu.

Hükümet’in Suriye politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Orada görev yapan biri şunu söyledi, daha önce Suriye’den kaçıp Türkiye’ye gelenler sadece Suriyelilerdi. Ama İdlib’den gelecek olanların tamamı eli kanlı insanlardır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları özetle şöyle:

“CAN VE MAL GÜVENLİĞİ YOK”

-CHP, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en köklü siyasal partilerinden birisidir. Sorunları çözme iddiasında olan siyaset kurumunun ülkenin sorunlarını bilmesi, çözüm üretmesi lazım.

-AK Parti ciddi iddialarla iktidar oldu. 17 yılda arzu ettikleri her kanunu çıkardılar, istedikleri bürokratları istedikleri yerlere atadılar. Yargıya da müdahale ettiler. Yargı siyaseti otoritenin yan kuruluşu haline dönüştü.

-Tek adam oturdu ve bütün kararları alma konusunda kendisini yetkilendirdi. Bu sürece baktığımızda 17 yıllık bir iktidarın Türkiye’nin hiçbir temel sorununa çözüm üretmediğini görüyoruz.

-Türkiye’de hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Olması için yargının bağımsız olması, hukukun üstün olması lazım.

-Herhangi bir yerde bir toplantı olduğunda, yasal bir toplantı olduğunda bir gizli tanık burada terör örgütü toplantı diye ihbar ederse, tutuklanır. Avukat bile onların neden tutuklandığını bilemez. Demokrasinin olmadığı bir yerde siyasetten sorumluluk da bekleyemiyoruz.

“RÜŞVET ALANLAR BÜYÜKELÇİ”

-Dış politikada da felaket ile karşı karşıyayız. Ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmesi lazım. Dış politikanın milli olması lazım. Dış politikada kavga olmaz. Getirip bir kişinin siyasal emellerine teslim ederseniz, dış politikada Dışişleri Bakanlığı’nı devre dışı bırakırsanız farklı bir tablo ile karşı karşıya kalırsınız. Mısır, Suriye, İsrail ile ilişkiler, en son Libya politikası, bunların tamamı ciddi bir sorundur.

-Ayakkabı kutusunda rüşvet alanların büyükelçi olarak tayin edildiği bir ülkede siz dış politikadan ne bekleyebilirsiniz? Rüşvet alan insanlar, nasıl olur da bir ülkeyi temsil etmek için yurt dışına gönderirler? Bunu da milletin vicdanına havale ediyoruz. Dillendirilmesi dahi acı gerçek biliyorum ama bu atamayı yapanlar acaba utanıyor mu? Dış politikada bireysel çıkar peşinde koşan bir yapıyla karşı karşıyayız.

“DIŞ POLİTİKAYI PUTİN YÖNLENDİRİYOR”

-Eğer bir uluslararası konferans yapılacaksa neden siz yapmadınız? Neden egemen güçlerin arkasından gidiyorsunuz, onların çekim alanına Türkiye Cumhuriyeti’ni sokuyorsunuz? Suriye sizin komşunuz, siz yapın anlaşmayı.

-Putin söyledikten sonra Adana Mutabakatı’nı hatırladılar. BM’yi göreve çağırın dedik. Bizim Libya üzerinde bir etkimiz var. Kaddafi döneminde onların Türkiye’ye yaptıkları yardımı asla unutmadık bunu yapın dedik. Biz bunu yapmayız dediler.

-BM’nin tanıdığı meşru hükûmetle görüşürüz dediler. Peki ne oldu? Putin geldi Hafter’le masaya oturdular. Türkiye’nin dış politikasını Putin yönlendiriyor. Neden?

-Siz Dışişleri Bakanlığı’nı devredışı bırakırsanız, saraydaki bir avuç insanlar Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasını oluşturmaya kalkarsanız geldiğiniz nokta egemen güçlerin taşeronluğudur!

‘İDLİB’ UYARISI

-Örnek vereceğim size, dış politikanın getirdiği açmazlar var. Suriye ile görüşün dedik. Dinlemediler. Suriye terörist dediler. ama Rusya aldı Suriye ile Türkiye’yi aynı masaya oturttu. Gittiler Putin’i dinlediler. Türkiye’nin itibarı nerede?

-Suriye konusunda çok ciddi açmazlarla karşı karşıya kaldık. Tüm iyi niyetimizle dile getirdik. Bir askerimizin bile burnunun kanamasını istemiyoruz. 3 milyon 600 bin Suriyeli yetmedi. Şimdi 1 milyon İdlib’li kardeşimiz gelecek.

-Orada görev yapan biri şunu söyledi, ‘daha önce Suriye’den kaçıp Türkiye’ye gelenler sadece Suriyelilerdi. Ama İdlib’den gelecek olanların tamamı eli kanlı insanlardır, terör örgütünün üyeleridir. Asıl bu 1 milyon kişi gelirse felaket o zaman başlayacak.’

ASGARİ ÜCRET

-Asgari ücret 2 bin 200 dedik. Bunlar rakamlarının yerini değiştirip 2 bin 20 lira yaptılar.

-2020 yılı için ise 2 bin 500 lira olmadı dedik. CHP’li belediyelerimizde 2 bin 500 lira yapacağız. Sözünün eri olan biziz.