Kılıçdaroğlu: Türkiye'de sağ-sol diye bir ayrım yok

Kılıçdaroğlu, partisinde hiçbir inancı öne çıkarmadıklarını söylerken "Geçmişte cenaze namazına bile katılmama eğilimleri vardı. Şimdi elbette inanarak, isteyerek katılıyoruz." dedi. "Bugün Türkiye'de bizce sağ-sol siyaseti yok." diyen CHP lideri, "Demokrasiden yana olanlar-demokrasiye karşı olanlar, otoriterlikten yana olanlar var. Temel ayrım bu." iddiasında bulundu.

Kılıçdaroğlu: Türkiye'de sağ-sol diye bir ayrım yok

İstanbul’da T24 yazarları ve yöneticileriyle buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sitenin yazarlarının sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, ekonomideki gelişmelere rağmen partisinin oylarında belirgin bir artış olmadığı yönündeki iddiaya ilişkin “Enflasyon ve diğer ekonomik göstergelerdeki kötüleşmeye rağmen AKP’ye niye oy verildiği sorusuna karşılık, ekonomik gerileme oldukça AKP’den uzaklaşma gözlemliyoruz. Gelir düzeyi yükseliyorsa, işleri yolundaysa bir şey değişmesin, devam etsin diye oy veriyor. Ancak ekonomide bir duraksama yaşanıyorsa, gelir azalıyorsa, o zaman -biraz mesafeli olmasına rağmen- bize bakmaya başlıyor. Bu durumu örneğin Aksaray’da açıkça gözlemledik.” dedi.

CHP lideri, “Bizim geçmişte ekonomiyi yönetme de iyi bir sınav vermediğimiz de bir gerçek. Ama şimdi AKP kadrolarını en az üç kez katlayacak bir kadroyla Türkiye’yi yönetmeye hazırız, Türkiye’yi yönetecek güçlü, donanımlı ekiplere sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi ve ‘İyi Parti’ ile yapılan ittifakın CHP’ye karşı önyargıların önemli ölçüde kırılmasını sağladığını öne süren Kılıçdaroğlu, “Muhafazakâr kesimlerle yaptığımız toplantılarda bazen kendilerine takılıyorum, ‘Siz kendinize muhafazakâr diyorsunuz ama muhafazakâr değilsiniz. Asıl muhafazakâr biziz, yıllar yılı değişmemek için direndik.” diye konuştu.

Türkiye’de sağ-sol siyaseti diye bir ayrımın olmadığını da savunan CHP lideri, “Demokrasiden yana olanlar-demokrasiye karşı olanlar, otoriterlikten yana olanlar var. Temel ayrım bu. Önce demokrasiyi hep birlikte inşa etmeliyiz, bu ortak payda üzerinde alacağımız yoldan sonraki görüş ayrılıkları nasıl olsa yoluna konur.” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin inanç temelli siyasetten uzak durduğunu ise “Erdoğan’ın temel stratejisi Millet İttifakı’nı bölmek, İyi Parti’yi bu ittifaktan koparmak. CHP olarak söylemlerimizde ne Aleviliği, ne Sünniliği, ne de başka bir inancı öne çıkarıyoruz. Bu nokta bizim için çok önemli. Geçmişte cenaze namazına bile katılmama eğilimleri vardı. Şimdi elbette inanarak, isteyerek katılıyoruz.” ifadeleriyle göstermeye çalıştı.

Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş’ın “Devran” isimli kitabından uyarlanan tiyatro oyunundan basına yansıyan fotoğraf için ise “İki fotoğraf oldu. İlk fotoğrafta teklif bizden gitti. Selvi Hanım’ın (Kılıçdaroğlu) daveti üzerine Başak Demirtaş ile kahve buluşması planlandı. Tesadüfen de Başak Hanım’ın doğum gününe rastladı. İkinci fotoğraf Selahattin Bey’in Devran kitabının sahneye konulması sırasında oldu. Başak Hanım ‘Selahattin Bey’in kitabı sahneye konacak, eşiniz katılmayı düşünür mü’ diye aradı. Biz de ‘niye olmasın’ dedik. Eşim de tesadüfen İstanbul’daydı, gitti ve kitabın sahneye konmasını Başak (Demirtaş), Canan (Kaftancıoğlu), Dilek (İmamoğlu) hanımlarla birlikte izledi. Bu fotoğrafa saldırılar oldu. Tabii şaşırmıyoruz bunlara, ama bu saldırıların hiçbir etkisi olmadı. İki fotoğraf da çok güzeldi. Kadınların birliğini, gücünü gösteren çok güzel fotoğraflardı.” değerlendirmesinde bulundu.