Kılıçdaroğlu: Kadınlar siyasi görüşlerini bir tarafa bırakıp hedefe odaklanmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şerife Bacı Kadın Platformu üyeleri ile gerçekleştirdiği video konferansta konuştu.

Kılıçdaroğlu: Kadınlar siyasi görüşlerini bir tarafa bırakıp hedefe odaklanmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şerife Bacı Kadın Platformu üyeleri ile gerçekleştirdiği video konferansta ”Kadınlar siyasal görüşlerini bir tarafa bırakıp, bir hedefe odaklansalar birçok şeyi çözebilirler. Kadınlar bir hedefe odaklanıp şunu demeli: Siyasi Partiler Yasası değişmeli ve kadın kotası en az yüzde 33 veya yüzde 50’yi kim sağlıyorsa ona oy vereceğiz.” ifadelerinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında kadınların siyasi alanda yeteri kadar temsil edilebilmesi için, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yapılarak kadın kotası konulması önerisinde bulundu.

En az yüzde 33 kadın kotasının konulabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, kadınların parti programına kadın kotası koyan siyasi partilere oy vermesini önerdi. Kadınların siyasette bir yer almak istiyorlarsa siyaset kurumunu çok iyi sorgulamaları gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ”Sorgulamayla beraber çözümler de üretmesi gerekiyor. Malum bizim yüzde 33 cinsiyet kotamız var. Parti içinde bunu uyguluyoruz ama asıl kadınların mücadele edecekleri alan, bu yüzde 33 kotasının Siyasal Partiler Yasası’na da girmesi. Eğer oraya girdiği zaman bütün siyasal partiler doğal olarak cinsiyet kotasını en azından yüzde 33 hatta daha ileri gitmek gerekirse yüzde 50’lik bir cinsiyet kotasını zorunlu kılabilirsiniz. Eğer kadınlar gerçekten siyaset üzerine baskı kurar ve bu konuda önemli adımlar atarlarsa.” dedi.

‘KADINLAR DOĞASINA UYGUN OLAN MESLEKLERDE CİDDİ BİR GÜÇ’

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

”Belli meslek dallarında kadın egemenliği vardı. Kadının doğasına uygun olan bu mesleklerde kadınlar ciddi güç. Yani kadınlar daha fazla o alanda çalışıyorlar. Örneğin eczacılık mesleği, örneğin öğretmenlik mesleği gibi. Kadının doğasına da uygun olan bu mesleklerde kadınlar oldukça ciddi bir güç aslında. Üniversitedeki akademik dünyada kadınların sayısı çok daha fazla erkek hocalara göre. Böyle baktığımız zaman, evet Mustafa Kemal ve arkadaşları kadınlara seçme ve seçilme haklarını verdiler.”

”Üstelik İsviçre’den, Fransa’dan, Almanya’dan, İngiltere’den çok daha önce verildi. Şimdi bu haklardan yola çıkarak bugün kadınlar ciddi bir güç olarak ortaya çıktılar. Ama henüz Türkiye’de kadınların, yeterli düzeyde örgütlendiğini söylemek çok zor. Belli bölgelerde kadın hala yeteri kadar sesini çıkaramıyor. Yeteri kadar haklarını talep edemiyor. Ama bunları aşmak mümkün.”

”Kadınların farklı siyasi görüş ve fikirleri olabilir ama biz hepimiz huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bir apartmanı düşünün bir aile sürekli huzursuzluk çıkarıyorsa, bütün aile huzursuzdur. Huzuru ve barışı sağlamak önemli. Burada erkeklerden çok daha inandırıcılığı sağlayan kadın aslında. Kadının samimi olması, doğanın kendisine verdiği sezgi gücü. Kadın bu sorunları daha rahat çözebilir. Ben siyasi olarak desteği verebilirim.”

‘SİYASETTE AHLAK KANUNU ÇIKMALI’

”Kadının mutlaka adı var. Yoktur desek haksızlık olur. Siyaset arenasında kadın yeterlilikle ağırlı değil. Nedeni siyaset alanını çok kirlenmesi ve bu kirli alanda kadının siyaset yapmasına fırsat verilmemesi. Acı ama ifade etmek zorundayım. O nedenle biz siyasette etik değerler olmalı ve ahlak kanunu çıkmalı diyoruz.”

”Kadınlar keşke belirli hedeflerde birleşebilseler. Siyasal görüşlerini bir tarafa bırakıp, bir hedefe odaklansalar birçok şeyi çözebilirler. Kadınlar şöyle bir hedefe odaklanıp şunu demeli: ‘Siyasi Partiler Yasası değişmeli ve kadın kotası en az yüzde 33 veya yüzde 50’yi kim sağlıyorsa ona oy vereceğiz. Parti programına bunu koyan siyasi partiye oy vereceğiz’. Düşünebiliyor musunuz? Bütün siyasi partiler ortak kadın sesi çıkarsa, yüzde 50’yi koyarlar.”