Kılıçdaroğlu: Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 97. kuruluş yıl dönümü programında konuştu.

Kılıçdaroğlu: Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 97’nci kuruluş yıl dönümünde Anıtkabir’i ziyaret etti, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.

Kılıçdaroğlu’na CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, genel başkan yardımcıları, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleri de eşlik etti.

Ziyaret sonrası parti genel merkezinde bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

* Çocuklarımıza hangi koşullarda bu ülkenin inşa edildiğini anlatıyor muyuz? Yurttaşlarımızın yüzde doksanının bilmediği bir gerçek var. Mustafa Kemal ve arkadaşları kooperatif kurar. Çünkü yabancı misyona alışveriş yapacağı bir dükkan lazım. Bu kooperatifin kurucuları İsmet İnönü, Celal Bayar… Bu kooperatif hâlâ yaşıyor. Kaçımız biliyoruz? Tarihimiz unutturulmak isteniyor.

* CHP o kadar acımasız eleştirilmiştir ki tarihi unutturularak o kadar sert eleştirilmiştir ki anlamakta zorlanıyorum. CHP’nin kuruluş öncesi Atatürk, kabul ettiği bir grup gazeteciye şu açıklamayı yapar: Mütevazi bir millet bireyi sıfatıyla hayatımı sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek amacıyla barıştan sonra halkçılık esası üzerine dayanan ve halk fırkası adıyla bir siyasi parti kurmak niyetimdeyim” diyor.

CHP’NİN OMURGASI SİVAS KONGRESİ’NDE OLUŞTURULDU

* Daha önce Sivas Kongresi’nde Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk cemiyetleri birleşerek o toplantı CHP’nin omurgasının oluşturulduğu toplantıdır. Resmen kurulması 9 Eylül 1923’tür. Dolayısıyla biz 97. yılımızı kutluyoruz.

* Gölcük’te tersane kurdular. 1924’te İş Bankası’nı kurdular. Bursa’da, Karacabey’de, Hatay’da, Muş’ta devlet üretme çiftliklerini kurdular. Ama çiftçi ne ekeceğini bilmiyordu. Devlet buraları kurarak çiftçiye örnek gösterdi. Bugün hâlâ bu çiftlikler çalışıyor.

* Kayseri’de uçak fabrikasının temellerini attılar. Fabrika 50’li yıllara kadar 112 savaş uçağı üretildi. Haydarpaşa Limanı’nı yabancılar çalıştırıyordu. Yabancıların elindeydi, devletleştirildi. Ankara’da İstanbul’da örnek hastaneler yapıldı.

DEMOKRATİK REJİMİN TILSIMI: İKTİDARI BIRAKABİLMEK

* Demokratik rejimin gayet basit bir tılsımı vardır. İktidarı bırakabilmek. İktidarda bulunanlar bunu yapabildiği takdirde rejim yaşar ve soysuzlaşmaz. Ama iktidardan gitmemek için her türlü dümeni döndürüyorsanız, nasıl seçim kanununda değişiklik yaparım da ben iktidarımı sürdürürüm derseniz demokrasiye en büyük darbeyi vurursunuz. Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir.