Kılıçdaroğlu: Çikolata kutusunda rüşvet alan bir kişiyi o ülkenin büyükelçisi tayin ederseniz...

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı İmamoğlu, kadın muhtarlarla buluştu.

Kılıçdaroğlu: Çikolata kutusunda rüşvet alan bir kişiyi o ülkenin büyükelçisi tayin ederseniz...

CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapılan “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programında İstanbul’un kadın muhtarları bir araya geldi.

Toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Kaftancıoğlu, sosyal adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konulu toplantıda, “Kadın ve yerel yönetimler perspektifinden konuşarak, sorunları kadın muhtarlardan dinleyerek çözümleri hayata geçirmeyi diliyoruz” diyerek konuşmasına başladı.

Kaftancıoğlu özetle şunları söyledi:

“Demokrasinin tecelli ettiği ilk yer olan mahallelerde, sizlerin tecrübe tespit ve önerileri genel ve yerelde tespit yapan tüm siyasetçiler için yol gösterici olmalı. Mahallerinizde yaptığınız çalışmaları dikkatle takip ediyoruz. Sizlerin kısa ve uzun vadededeki çalışmalarınızı hayata geçirmeyi umuyoruz.”

“2014 yerel seçiminde muhtarların sadece 674’ü kadınken bugün 1080 kadın muhtar var. Bitlis, Muş, Sinop, Şanlıurfa dışında her ilimizde kadın muhtar var. Daha alınacak çok yolumuz var. En çok kadın muhtar İstanbul’da var. Kadıköy’de kadın muhtar sayımız erkeklerden daha fazla.”

“Bu toplantıyı değerli ve anlamlı kılacak olan en önemli unsur sizleri dinleyen, anlayan, somut çıktılar elde ederek bir anlayışın burada olmasıdır. Bu bağlamda Türkiye’de ve dünyada bu anlayışı temsil eden Genel Başkanımıza ve İstanbul’u bu anlayışla yürüten Ekrem Başkanımıza teşekkür ederiz.”

’50 MUHTARDAN 1’İ KADIN’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu programda şöyle konuştu:

“İstanbul’un sesini dinlemek istiyorsanız, 16 milyon İstanbullu’nun seçilmiş kişilerini dinlemek zorundasınız. Kadın muhtarların ağırlanması fikri çok değerli. Demokrasi, yerel demokrasi olmadan bir şehre huzurun gelmesi mümkün değil. Demokrasiyi bir nefes gibi görüyorum, özgürlüğün olmadığı bir ortamda yaşayamam.”

“Ülkemizde sadece 50 muhtardan 1’i kadın. Çok düşük bir oran. Her noktada bu eşitsizlik söz konusu. Bütünüyle bu alanlarda, kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edemeyiz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu:

“Sosyal adaletten ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsediyoruz. Sosyal adalet, sosyal devlet nedir? Sosyal devlet fakirin yanında olan devlet demektir. Sosyal devlet komşusu açken tok yatmayandır. Güçlülerin değil fakirin yanında olan devlettir. Sosyal devlet dememizin nedeni şu; toplumda huzuru sağlamanın yolu sosyal devletten geçer. Bir toplumda huzursuzluk, işsizlik varsa, bizim anladığımız sosyal devlet değildir bu.”

“Eskiden devlet planlama teşkilatımız vardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1 yılını, 10 yılını, 100 yılını planlardı. Dünyaya bakardı. Nereye yatırım yapalım derdi. Bunu devlet bürokrasisi yapar. Devlette liyakatin olmasının nedeni budur. Devlette liyakat kalmadı, planlama kalmadı.”

“Kocası asker olan, camı kırık olan bir kadının çocuğu Konya’da soğuktan öldü. Birileri beyler gibi yaşarken kocası askerde olan bir kadının çocuğu soğuktan donuyor. Ben bunları unutmadım.”

“Bir ülke üretmeden büyümez, anıl teri dökmeden büyümez! Alın teri dökecek, çalışacak, üreteceksiniz. Dışarıdan saman getiriyorsunuz. 2 Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor! Mercimeği yok ettik, dışarıdan getiriyoruz. Niçin? Bunu da vicdanınıza sormak zorundasınız. Size Türkiye’nin gerçekliğinden söz ediyorum.”

“İşsizlikten en çok çeken kadındır. Çocuğun eli ekmek tutarsa anne de mutludur. ‘Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kural yok!’ Hayır efendim! Herkesin alın teri dökme hakkı vardır. Güçlü bir sosyal devlet olsun diye bunun için diyoruz. Kaynağınızı yerinde ve insanın geleceği için kullanacaksınız.”

SARAY’DA YAP TASARRUFUNU

“‘Kanal İstanbul yapacağız’ hangi parayla yapacaksın aç çocuğun karnını doyurdun mu, işsize iş buldun mu, çiftçiye destek verdin mi? Birlikte mücadelenin, Türkiye sorunlarına birlikte çözüm üretmenin öneminin farkına varmalıyız. Sağ ile sol ile alakası yok bunun. İnsana hizmet ediyorsan en değerli siyasetçi sensin, insana değil birilerine hizmet ediyorsan bu olmaz.”

“İstanbul Üniversitesi’nde olaylar var son günlerde. Bu çocukların yemeklerini kesiyorlar. Bunlar bu memleketin çocukları. Tasarruf yapa yapa öğrencinin yemeğine mi sıra geldi. Tasarruf yapacaksan Saray’ında yap tasarrufunu!”

“21. yüzyılın Türkiye’si Lodra’daki bir avuç tefeciye teslim edildi. 2019’un 11. ayına kadar toplam 17 yılda Londra’daki bir avuç tefeciye 163 milyardan fazla. Tank palet fabrikasını 50 milyon bulamdğımız için katalara verdik diyorlar. Tefeciye gelince saniyede ödedeğimiz dolar 585 dolar! O kadar borç aldık nereye gitti bu para? Bu ülkenin kadınları bunu sormak zorunda.”

“Adaleti vicdan terazisine vurmazsanız söz olarak kalır. Hakim kanuna ve vicanına göre karar verir diyor. Bu ülkenin nasıl 82 milyonu Londra’daki bir avuç tefeciye çalışıyor? Biz bunları söyleriz ama duyurmazlar, sesimizi kısarlar. Siz bunu duyacaksınız. Sezgileriniz ve kadın olmanız önemli. Bu ülke sahipsiz değil diyeceğiz çözüm üreteceğiz.”

“Kul hakkı yemeyen bir siyasi anlayışa ihtiyaç var. Siyasetçi her kuruşun hesabını halka hesap vermek zorundadır. Neden çocuğumu işsiz, bu paraya nereye gidiyor’ diye soracaksınız!”

‘ABD’NİN YAPTIĞI DİPLOMASİYİ YOK ETMEKTİR’

“Bir Suriyeli gerçeği var. Suriyeli gettoları oluşmuş vaziyette. Bu dış politikanın kazananı kim diye sorun kendinize. Dış politikanın faturası ağır oldu. Şimdi İdlib’den 40 bin kişi geldi. 40 bin kişi daha gelecek. Bazıları 2 milyon kişi gelecek diyor. Suriye’nin petrol yataklarını kim ele geçirdi? Amerika ve Rusya oraya yerleşmedi mi? Taşeronluğunu bize yaptırdılar. Suriye’deki maşa Türkiye oldu.”

“Neden Libya’ya gidiyoruz? Fizan Libya’daki bir çöldür. Bizim askerlerimizin orada ne işi var? Evet orada bir sorun var, bu sorun çözülmeli. BM’ye gidersin, Barış Gücü’nü buraya gönder dersin.”

“Çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyükelçi yaparsanız, o ülkenin vatandaşı size nasıl bakacak? Türkiye’nin itibarı ne olacak? Ben buna itiraz ediyorum.”

“Kasım Süleymani öldürüldü. Ortadoğu politikasında etkin bir kişiydi. Şimdi ortadoğuda yeni bir kanlı sayfa açılabilir. Benim isteğim Türkiye’nin ortadoğu politikasını 180 derece değiştirip, barış eksenli bir çizgiye oturtması. Orta doğu bir bataklıktır. Bataklıktan çok tehlikeli sinyaller geliyor, bütün dünya diken üstünde. Bu konuda son derece dikkatli ve tutarlı bir politikaya ihtiyacımız var. ABD’nin yaptığı yanlıştır. ABD’nin yaptığı diplomasiyi yok etmektir, çatışmaya zemin hazırlamaktır.”