Kılıçdaroğlu: Babacan ve Davutoğlu iyi hizmetler yaptı, aksaklıklar Erdoğan'dan kaynaklandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'la ilgili AKP hükümetlerinde görevde oldukları dönem için "iyi hizmetler yaptılar" dedi, aksaklıkların Erdoğan'dan kaynaklandığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu: Babacan ve Davutoğlu iyi hizmetler yaptı, aksaklıklar Erdoğan'dan kaynaklandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan ismi arkasında AKP-MHP şeklinde yüzde 51’lik bir blok var. Mevcut durumda nasıl iktidar olacaksınız?” sorusuna “Çalışarak olacağız” diye yanıt vererek başlarken AKP’den koparak kurulan yeni siyasi partilere işaret etti. CHP lideri, “Gelecek Parti’nin, DEVA Partisi’nin kurulması. Önümüzdeki süreç içinde nasıl bir tablo çıkar doğrusunu isterseniz hep beraber göreceğiz. Ama yaşadığımız bir gerçek var: Bu sistemin Türkiye’nin iyi yönetilmesi açısından yetersiz olduğunu ve bütün karar mekanizmalarının bir kişiye bağlanmasının Türkiye açısından çok olumsuz sonuçlar doğurduğunu hepimiz gördük ve tanığıyız. Bu tablonun değişmesi lazım. Biz de zaten bunu değiştirmeye kararlıyız.” dedi.

“OTURUP KONUŞURUZ”

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu kez siz aday mısınız? Eğer kendiniz aday olmayacaksanız bu hazırlıklarınız kapsamında nasıl bir aday profiliniz var?” sorusuna yanıt verirken de “Şimdi bir ittifak yapmışsanız, ittifaktaki aktörlerinden görüşlerini almadan, onların Cumhurbaşkanlığı dolayısıyla beklentilerini dikkate almadan bir karar vermeniz etik açıdan doğru değil. Eğer bir seçim olacaksa bu seçim sürecinde biz Sayın Meral Akşener ile, Sayın Temel Karamollaoğlu ile de, Demokrat Parti’nin Sayın Genel Başkanı (Gültekin Uysal) ile de elbette oturup konuşacağız.” dedi ve şunu ekledi:

“Cumhurbaşkanı olacak kişinin aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmaması lazım. Çünkü Cumhurbaşkanı olacak kişi parlamentoda yemin ettiği zaman, Anayasa’nın gereği olarak tarafsız olacağına dair namusu ve şerefi üzerine and içiyor. Eğer siz namusunuzu ya da şerefinizi korumak isterseniz, namus ve şeref kavramı bizim için çok değerlidir derseniz, bir siyasi partinin genel başkanının Cumhurbaşkanı olmaması lazım.”

“AKSAKLIKLAR ERDOĞAN’DAN”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, DEVA ve Gelecek Partisi ile ittifak konusunda gelen eleştirilerin hatırlatıldığı soruya ise “Şu gerçeği unutmamak gerekiyor: Geçmişe ilişkin eleştirileri, eğer gelecek açısından size sağlıklı bir tabloda yapabiliyorsanız ve geçmişte olanları bir kan davasına dönüştürmüyorsanız geleceği iyi inşa edebilirsiniz. Ben Sayın Babacan’ın da Sayın Davutoğlu’nun da ülkeye iyi hizmetler yaptığını biliyorum, görüyorum. Belirli ciddi dönemlerde aksaklıklar olduğunu biliyoruz. O aksaklıkların onlardan değil büyük ölçüde Erdoğan’dan kaynaklandığını da biliyoruz. O gerçekler de bir şekilde gün yüzüne ağır ağır çıkmaya başladı. Benim açımdan önünüze koyduğunuz hedef önemli. Hedef nedir? Hedef, herkesin huzur içinde yaşayabileceği, düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye inşa etmektir. Türkiye’yi inşa edeceğimiz bu süreçte kim bir tuğla koyarsa, bence çocuklarına, torunlarına en güzel mirası bırakmış olacaktır.” ifadeleriyle yanıt verdi.

“ÖRGÜT BAŞKA ADAY DERSE…”

Kılıçdaroğlu’nun parti kurultayında yeniden kendisinin mi genel başkan olarak çıkacağıyla ilgili soru için yanıtı da şöyle oldu:

“Benim değil aslında örgütün bu konuda nabzını tutmak gerekiyor. Örgüt, eğer bu konuda “evet, bir başka adaya ihtiyacımız var” dediği anda biz görevimizi yerine getiririz.”