Kılıçdaroğlu: 700 bin esnaf dükkan kapattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı'nın aldığı etkinlik yasağının baro seçimlerini de kapsamasına tepki göstererek, "Miting yapmak serbest, baro seçimlerini yapmak yasak." dedi.

Kılıçdaroğlu: 700 bin esnaf dükkan kapattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Sağlık Bakanlığının açıkladığı koronavirüs verilerinin gerçeği yansıtmamasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Devlet yalan söyler mi? Gerekirse hiç bilgi vermezsiniz. Bilgi veriyorsanız doğruyu söyleyeceksiniz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Azerbaycan toprakları işgal altında olan bir devlet. Azerbaycan’ın haklılığını desteklemek durumundayız. Uluslararası hukuk Azerbaycan’ın haklı olduğunu söylüyor.

Sorunlar demokrasi içinde çözülür. Seçilenler sadece biz değiliz, belediye başkanları da seçiliyor. Farklı düşünüyor diye gazeteciyi, siyasetçiyi hapse atarsanız olmaz. Biz her koşulda demokrasiyi savunmak zorundayız.”

HUKUKÇULARA YASAYA AYKIRI YASAK

“Baroların kendi seçimlerini yapmalarına yasak getirildi. Hukukçulara yasaya aykırı yasak uyguluyorsunuz. Bunun üzerinde de durmak gerek. Miting yapmak serbest, baro seçimlerini yapmak yasak.

Demokrasi bir başka özelliği de seçimle gelenlerin seçimle gitmesidir. Meşruiyetin kaynağı halktır. Halkın oyunu alan bir kişiyi, halkın iradesini bir kenara bırakarak yerine kayyum atıyorsanız o ülkede demokrasi yoktur.

Seçimle gelen belediye başkanı aynı olaydan hapis yatmış, AYM hak ihlali demiş. Olay çok daha vahim boyutlardadır. Seçimle gelen seçimle gitmeli.

Sayın Davutoğlu istifa ettirildiğinde de aynı açıklamayı yaptık. Bir yerde adaletsizlik varsa adaletin standardı olmaz. Adaletsizlik kime karşı yapılmışsa sesinizi ona karşı yükselteceksiniz. Demokrasiler çifte standardı kabul etmez. Diyorlar ki, gözaltına alınanlar HDP’liler ya da başka partiden… Bir haksızlık varsa ve siz ona itiraz etmiyorsanız burada adaletsizlik var demiyorsanız o zaman haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır.

Balyoz, Ergenekon olaylarını hatırlıyorsunuz değil mi? Kim haklı çıktı, biz çıktık. Neden 6 yıl beklediniz? Acaba biz Millet İttifakı’nı nasıl dağıtırız hinliğinin peşindeler. Haklıyla haksızlığı ayıracaktır bizim insanımız.

TTB, “Rakamları yanlış açıklıyorsunuz” dedi. TTB’ye her türlü eleştiriyi yaptılar. Sonra çıktı ki Sağlık Bakanı doğruları söylemiyor. Devlet yalan söyler mi? Asıl üzerinde durmamız gereken nokta bu. Gerekirse hiç bilgi vermezsiniz. Bilgi veriyorsanız doğruyu söyleyeceksiniz. Çok sayıda vatandaşımızı yaşamını yitirdi.”

ESNAF KEPENK İNDİRİYOR

“Salgın döneminde 700 bine yakın dükkân kapatıldı. Dükkânların kapatılması doğruydu, pandemiyle mücadeleydi. Dükkânını kapatıyorsan sosyal devlet olarak mali olanakları sağlamak zorunda. Esnaf için sicil affı çıkarılmadı hâlâ.

Kim kendisine sahip çıkıyor onu da esnafın öğrenmesi gerek.

1 milyon 956 bin esnafımız var. Son 8 ayda Ankara, İstanbul ve İzmir’de 35 bine yakın esnaf kepenk indirdi. Haziran ayından 7 bin 222 iş yeri kapandı. Son beş yılın haziran ayındaki verilerinden yüksek.”

Esnafın elektrik, su ve doğalgaz faturalarının ödenmesine devlet destek versin dedik, bunların hiçbiri olmadı. Bunları yapmadılar ama her türlü zammı yaptılar. Bu zamlar insafsızca yapıldı.”

“KAHVECİLERLE İLGİLİ BİR ŞEY SÖYLEDİM KIYAMET KOPTU”

“Kahvecilerle ilgili bir şey söyledim kıyamet koptu. “Vay bunu nasıl söylersin, sen kağıt oynamayı biliyor musun” diye. Bir daha söylüyorum, bütün garibanların, bütün esnafın, bütün sokak satıcılarının sözcüsüyüm, temsilcisiyim, olmaya da devam edeceğim.

Adamdan yurdu alıyorsunuz, devlet öğrenci yok diye kira vermiyor. Özel yurtlar en azından yatak başına destek olsun diyor.

Devlete mal satan medikal firmalar, “15 aydır paramız ödenmiyor. Şimdi bize resmi bir yazı yazmışlar. Yüzde 25 alacağınıza düşürün” diyor. Devlet şantaj yapar mı?”