Katliam ihalesinin iptali için dava açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’de dağ keçilerini avlatmak için açtığı ihaleye tepki yağarken konu yargıya taşındı. Hak savunucuları, “Karar yasalara aykırı. Hiçbir canlı av sporu veya av turizmi bahanesiyle katledilmemeli” dedi

Katliam ihalesinin iptali için dava açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün Dersim’de kutsal kabul edilen dağ keçilerini avlatmak için ihale açmasına tepki büyük. Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi’nden Avukat Barış Yıldırım, ihaleyi yargıya taşıdıklarını duyurdu.

Av. Yıldırım, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin de hukuka aykırı olduğunu söyledi. Av. Yıldırım, “Karar ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne muhalefet teşkil etmektedir. Yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin kesin koruma altına alınan fauna türleri kategorisinde bulunmakta. Bu bakımdan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin öldürülmesi yasaktır.”

Av. Barış Yıldırım, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Belirtmek gerekir ki yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır. Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder. Belirtilen nedenlerle; 15 adet yaban keçisi ve 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisi kotalarının avlattırılmasının ihale edilmesine dair kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır.”

SİPER OLACAĞIZ

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, girişimlerde bulunduklarını açıkladı: “Hiçbir canlı av sporu veya av turizmi bahanesiyle katledilmemeli. Bugünkü iktidar emeği, kentleri ve doğayı yağmalarken her şeyin fiyatını bilip değerini bilmiyor.”

Şen, avcılara bu ihaleye girmemeleri için çağrıda bulunarak, “Eğer ihaleye girerlerse de Dersim’de 17 dağ keçisi başta olmak üzere 784 dağ keçisinin önünde siper olacağız” diye konuştu.

Öte yandan HDP Milletvekili Alican Önlü, ihalenin iptal edilmesi için Bakanlığa dilekçe verdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek kaçak avlanma sayısını ve avlak sayılarını sordu.

Şarkıcı Tarkan da açılan ihaleye ilişkin bir gönderiyi paylaşıp, “Avcılık bir spor değildir, cinayettir. Öldürmek spor olamaz #YokEtmeYaşat” diye yazdı.