'Kardeşim' El Beşir'in 4 milyar dolarlık mal varlığına el konuldu

Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir'in 4 milyar dolarlık malvarlığına el konulduğu açıklandı.

'Kardeşim' El Beşir'in 4 milyar dolarlık mal varlığına el konuldu

Sudan’da aylardır süren protestoların ardından askeri darbeyle devrilen Ömer El Beşir’in ve ortaklarının 4 milyar dolar değerinde mal varlığına el konuldu.

Yeni hükümete bağlı Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Sözcüsü Salah Menna, yaptığı açıklamada, komisyonun el koyduğu Beşir ve yakınlarının farklı şirketlerdeki hisseleriyle gayrimenkullerinin değerinin 4 milyar dolara yakın olduğunu belirtti.

Menna, geçen ay yaptığı açıklamada da Beşir’e yakın isimlerden iş adamı Abdulbasıt Hamza’nın kamuya ait 2 milyar doları zimmetine geçirdiğini, kamudan gasbedilen 1,2 milyar dolar değerinde arsa ve hisse senedine el konulduğunu duyurmuştu.

Sudan’da 19 Aralık 2018’de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde düzeni hedef alan protestolara dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019’daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

“KARDEŞİM EL BEŞİR…”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise 2017 yılında bu ülkeye yaptığı ziyarette El Beşir’le birlikte yaptığı basın toplantısında “Sudanlı kardeşlerimiz ticari ve ekonomik amborgolarla hayattan tecit edildi. Biz bu tür tecit programlarına karşı olduğumuzu her zaman söyledik Sudan’ın yanında olduk. Geldiğimiz noktada itirazlarımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Kardeşim El Beşir’in politikalarının ciddi payı olmuştur. Bu sürecin ülke için Sudanlı kardeşlerim için hayırlı olmasını diliyorum.” demişti.