Kapanan Güneş ve Star'ın okurları 'buhar' mı oldu?

AKP'nin iki yayın organı 200 yüzbinlik tirajlarına(!) rağmen kapandı. Ancak kapanışın diğer yandaş gazetelerinin tirajına neden yansımadığı merak konusu oldu.

Kapanan Güneş ve Star'ın okurları 'buhar' mı oldu?

HABER MERKEZİ

AKP güdümündeki Türk Medya’ya bağlı Star ve Güneş gazeteleri, önceden duyurulduğu şekilde 31 Aralık 2019 günü kapanmıştı.

Kapanan iki gazetenin günlük tirajı resmi rakamlara 100 binin altına düşmüyordu. İki yandaş gazetenin tirajı son açıklanan rakamlara göre toplamda 203 bindi. Fena sayılmayacak bu rakamlar göz önüne alındığında pek de akıllara yatmayan bu kapatma kararının arkasında, iki gazeteye İBB’nin AKP döneminde reklam geliri akışının kesilmesi olduğu belirtiliyordu.

175 BİN ‘OKUR’ ARANIYOR

İki yandaş gazetenin gerçeği yansıtmayan tiraj rakamlarıyla reklam desteği aldığı hemen herkesçe kabul ediliyordu. Gazetelerin kapanmasının ardından açıklanan bu haftaya ait tiraj rakamları da iddiaları doğrular nitelikte oldu. Buna göre Türk Medya’nın basılı hayatta kalan son gazetesi Akşam’ın tirajı 6 bin yükselirken, AKP’ye yakın Sabah ve Takvim gazeteleri 14 bin (Sırasıyla 6 bin ve 8 bin), Hürriyet ise 5 bin tiraj arttırdı. Aynı dönem Sözcü de tirajını 6 bin civarında yükseltti. Yani Sözcü’deki tirajlar da dahil edilse ancak 25 bin eden bir toplam yükseliş rakamı oluştu.

Bu durumda yaklaşık 200 bin Star ve Güneş “okur”undan geriye kalan en iyimser rakamla yaklaşık 180 bin kişinin -gazete okumaya “küsmedilerse”- yeni tercihlerinin ne olduğu merak konusu oldu.