Kapalı alanda karşılıklı konuşma bulaş riskini arttırıyor

Güneş ışığı ve dış ortam sıcaklığında karşıdaki kişiden koronavirüsü kapma ihtimali ile iç havanın kuru olduğu kapalı ortamda kapma ihtimali arasında fark bulunuyor. Havaların soğumaya başlamasının ardından hem kapalı alanda kalma süresinin hem de kişi sayısının artması, virüsün yayılmasının kolaylaştığı ortama işaret ediyor.

Kapalı alanda karşılıklı konuşma bulaş riskini arttırıyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın açıklamaya göre, koronavirüsün ‘damlacık’ yoluyla insandan insana geçişi ön planda.

Açık alanlar mesafeye uyum sağlanabilmesi açısından avantaj sağlarken, aynı zamanda güneş ışığının ultraviyole etkisiyle virüsün bulaşması zorlaşıyor.

“VİRÜS BULAŞI KAPALI ALANDA DAHA FAZLA”

Bu nedenle güneş ışığı ve dış ortam sıcaklığında karşıdaki kişiden koronavirüsü kapma ihtimali ile iç havanın kuru olduğu kapalı ortamda kapma ihtimali arasında fark bulunuyor.

Havaların soğumaya başlamasının ardından hem kapalı alanda kalma süresinin hem de kişi sayısının artması, virüsün yayılmasının kolaylaştığı ortama işaret ediyor.

MASKE TAKIYORSANIZ AÇIK ALANLARDA KORKMAYIN

Açık alanda karşıdaki kişinin maskeli olması durumunda virüs riski bulunmuyor ve maske takılmaması halinde bu kez sosyal mesafeyi korumak ön plana çıkıyor.

Kapalı alanda maske takılması durumunda da virüs riski bulunmuyor ancak yüzün açık hale getirilmesi ve maskesiz kalınan sürenin 1-2 dakikanın üzerine çıkması halinde tehlike başlıyor.

AÇIK ALANDA 15 DAKİKA MASKESİZ KALMAK RİSK TAŞIYOR

Son değerlendirmelere göre, kapalı alanda kişilerin 15 dakika maskesiz kalması risk yaratıyor.

Virüsün, konuşmayan iki kişinin yürürken birbirinin yanından geçip gitmesi halinde bulaşması ise mümkün değil.

Açık alanda yaklaşık 10, kapalı alanda ise 4 dakika karşılıklı konuşma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bulaşı riski oluşturuyor.

“VİRÜS KAFASINI KALDIRIYOR”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, mevsim dönüşümlerinin yaşandığı dönemlerin riskli olduğunu belirterek “Kapalı ortama giriyoruz. Maskede biraz gevşeme olduğu anda virüs kafasını kaldırabiliyor. Avrupa bunu bizden erken yaşıyor. Türkiye için de böyle bir riskin olabileceğini söylememiz mümkün. Bu dönemde maske ve mesafeye çok ciddi anlamda uyum sağlamamız gerekiyor” dedi.