Kamu denetçisi Malkoç: Göçmenleri çok azimli ve kararlı gördüm

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç, sığınmacıların otobüslerle sınıra taşınmasını hatırlatan Yunan gazeteciye "Böyle bir soru sormaya hakkınız yok" diye yanıt verdi.

Kamu denetçisi Malkoç: Göçmenleri çok azimli ve kararlı gördüm

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç, beraberindeki heyetle Edirne’de sınır hattındaki sığınmacıların bulduğu bölgeyi ziyaret etti.

Burada kameraların karşısına geçen Malkoç, Yunanistan’ın 100-200 bin düzensiz göçmeni engellediğini belirtirken “Ama bu insanların ülkesinde barış temin edilmezse, bunların o ülkede karnı doyurulmazsa, tahminen söylüyorum yakında 2 milyon göçmen bu duvarlara, tel örgülere rağmen Avrupa’nın içlerine gidecektir. Kendilerini çok azimli ve kararlı gördük.” ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Malkoç, kendisine, sınırdaki sığınmacıların neden otobüslerle getirildiğini soran Yunanistanlı gazetecinin sorusunu yarıda keserek şöyle konuştu:

“Böyle bir soruyu sormaya hakkınız yok lütfen. Bakın bir insan hakları kuruluyuz. Gelip burada bu milletin fertlerine kurumlarına böyle bir soru sormaya hakkınız yok. Bu bir insanlık dramı Türkiye’nin problemi değildir insanlık dramı. İngilizler, Almanlar, Amerikalılar veya diğer ülkeler 21’nci yüzyılın bu dramına bu sıkıntısına insan hakları adına el atmalıdır. Türkiye’yi burada itham etmek vicdansızlıktır ahlaksızlıktır. Türkiye 10 yıl boyunca üzerine düşeni yapmıştır bunun sorumlusu bu konuda duyarsız kalan ülkelerdir. Bir insan hakları kurumunun başındaki ombudsman olarak bunu ifade ediyorum. Tekrar söylüyorum Türkiye kendi hukuku açısından ve Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi açısından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve de Cenevre Anlaşması açısından üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor. Bu soruları gidin Avrupa’daki yetkililere ve onların duyarsızlığına sorun. Gidin onları insan hakları adına harekete geçirin. Bir ombudsmanlık kurumu bir insan hakları savunucusu olarak bunu söylemek hakkımdır.”