Kamu bankalarının görev zararları beş ayda yüzde 25 arttı

BÜMKO verilerine göre, kamu bankalarının toplam görev zararları Ocak-Mayıs dönemlerinde yüzde 25 artış gösterdi.

Kamu bankalarının görev zararları beş ayda yüzde 25 arttı

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO) verilerine göre, kamu bankalarının toplam beş aylık dönemdeki görev zararları ortaya çıktı.

Sözcü‘den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Ziraat Bankası’nın Ocak-Mayıs dönemlerinde görev zararı yüzde 41 artışla 1 milyar 658 milyon liraya ulaştı. Halk Bank’ın ise yüzde 47,5 artışla 2,7 milyar liraya çıktı.

2019’un tümünde görev zararları kapsamında 8 milyar lirayı bulan cari transferlerin 3,2 milyar lirası Ziraat Bankası’ndan, 1,9 milyar lirası Halkbank’tan kaynaklanmıştı.

“HARCAMALAR SORGULANMALI”

Merkezi yönetim bütçe giderleri rakamlarını değerlendiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Demir, pandemi sürecindeki ucuz kredi politikası ve Vakıfbank hisselerinin Hazine’ye devredilmesi ile rakamların istenmeyen seviyelere tekrar çıkabileceğine dikkat çekti. Hazine’nin bir yıllık borçlanma hedefinin yüzde 65’ini beş ayda aştığına değinen ekonomist Dr. Oğuz Demir, olağanüstü dönemlerde bu tür kaynakların devreye alınmasının normal olduğunu söylerken, harcamaların nereye yapıldığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

“BÜTÇE AÇIĞI 90 MİLYAR TL’Yİ AŞTI”

Ocak-Mayıs dönemindeki toplam bütçe açığı 90 milyar TL’yi aştı. Demir, geçen yılın aynı dönemine göre 25 milyar TL daha fazla açık verildiğine dikkat çekti. Bütçeden hane halkına yapılan transferler ise 9,9 milyar lirada kaldı.

Demir, “Salgında işsiz ve gelirsiz kalan insanlara yapılan harcama 10 milyar TL bile değilken, bu süreçte faize ödenen para geçen yıla göre 18,5 milyar TL arttı” dedi.