Kamboçya'nın Küba Büyükelçisinden korona mesajı: Dostluğumuzu hiçbir virüs bozamaz

Kutlamalara Covid-19 salgınının engel olduğu belirtilen mesajda, iki ülkenin dostluğunun her türlü virüse karşı dirençli olduğunun altı çizildi.

Kamboçya'nın Küba Büyükelçisinden korona mesajı: Dostluğumuzu hiçbir virüs bozamaz

Küba’nın Kamboçya Büyükelçisi Rodriguez Barrios, 60 yıl dönümü vesilesiyle Küba – Kamboçya ilişkilerine dönük bir yazı kaleme aldı.

Kutlamalara Covid-19 salgınının engel olduğu belirtilen mesajda, iki ülkenin dostluğunun her türlü virüse karşı dirençli olduğunun altı çizildi.

Yazıda, salgında bölge ülkelerine Küba’nın desteği vurgulanırken; Kamboçya ile Küba’nın özellikle tıp öğrencileri arasındaki dayanışması da anlatıldı.

İki ülkenin de kurucu devrimcilerinin “Bağlantısızlar Hareketi”nden geldiği hatırlatılırken; 60 yıllık dostluğun dünü, bugünü ve yarını da Büyükelçi tarafından kuvvetli mesajlar verilerek anlatıldı.

Büyükelçisi Liurka Rodríguez Barrios’un mesajı şöyle:

“Bugün ülkemiz diplomatik ilişkilerinin 60.yıl dönümünü kutlayabilirdi. Covid-19 buna engel oldu. Fakat dostane ilişkilerimizi zayıflatacak herhangi bir virüs bulunmamaktadır. Dostluğumuz virüslere olan direncimiz kadar eski ve güçlüdür.

Küba Devrimi’nin üzerinden 1 yıl geçmişken; Küba yönünü Karayıp Adası bağlarını Asya ülkelerine doğru uzattı. O zamandan beri, bu ilişkiler tüm testlerden geçti.

KÜBA VE KAMBOÇYA DİPLOMATİK İLİŞKİYİ 1960’DA KURDULAR. ARDINDAN İKİ ÜLKE BAĞLANTISIZLAR HAREKETİNE ÖNDERLİK ETTİLER.

Küba ve Kamboçya Krallığı arasındaki dostluk ilişkileri, işbirliği, karşılıklı yardım ve destek en zor anlarda bile sarsılmazdır. Coğrafyalar arasındaki mesafe dahi bu yardımlaşmaya engel oluşturmamıştır. Bu bağlar Küba Devrimi’nin tarihsel lideri ve Başkomutan Fidel Castro ve Kral Norodom Sihanouk’dan miras kalmıştır. Her ikisi de Bağlantısızlar Hareketi’nin kurucularındandır ve onların ilerleme, barış ve adalet düşünceleri karşılıklı saygı ve hayranlığa katkı yapmıştır.”

İki ülke 60 yıldır karşılıklı ilişkiler kritik uğraklar biriktirmiştir: Kamboçya’da Küba Büyük Elçiliği’nin Raul Valdes Vivo tarafından 1967 yılında Ulusal Kurtuluş Savaşının ortasında açılması, 23 Mart 1979’da Bir Küba kahramanı Melba Hernandez Küba’nın ilk kadın Kamboçya büyükelçisi olarak ve eş zamanlı olarak Vietnam’a atanması… Bunlar ayrıca iki ülke arasındaki unutulmaz anlardır. Her iki figür Küba Devrim tarihinin kritik isimlerdir.

1979’da Khmer Rouge soykırım rejiminden kurtuluştan sonra sağlık sistemini ıslah etme vazifesiyle ilk sağlık tugayı Phnom Penh’e ulaşmıştır. Bu yüzyılın başında, birçok Kamboçyalı genç Küba’da tıp fakültesinden mezun olurken diğer doktorlar Kapsamlı Sağlık Programı yoluyla gelmiş ve hizmet vermişlerdir. Bu Karayip adası Kamboçyalı gençlere burs sağlamıştır. Küba Kamboçyalı Mezunlar Kuruluşu Havana ve Phnom Pehn arasındaki dayanışmayı beslemiştir.

Kamboçyalı yetkililer daima bu girişimleri taktirle karşılamış ve ülkenin ilerlemesine en değerli katkı ve dostluk olarak görmüştür.

Başbakan Hun Sen 1999 yılında Küba’yı ziyaret etti ve Fidel Castro ile 10 saatten fazla süren görüşme yaptı. Fidel Castro tarafından Küba Cumhuriyeti’nin en yüksek nişanı olan Jose Marti Nişanı Başkaban Hun Sen’e taktim edildi.

Güncel olarak iki ulus arasında, uluslararası organizasyonlar ve forumlar nezdinde karşılıklı dayanışma beyannamesi ile birlikte en yüksek mertebede uyum vardır. Örneğin Kamboçya, ahlaksızlık ve adaletsiz olarak tanımladığı ABD ablukası karşısında ıslarla ret oyu kullanmıştır ve bu pozisyonunu her fırsatta ve her uluslararası kürsüde ifade etmiştir.

Karşılıklı ziyaretler ve uluslararası arenada dayanışma yoluyla ifade edilmiş çok yakın parlamenter ilişkilere sahibiz. KÜBA-KAMBOÇYA Parlamento Dostluk Grubu çok dinamiktir. Küba Komünist Partisi ve Kamboçya Halk Partisi birlikte iki örgüt arasında tarihsel dostluğu geliştirmeyi kabul etti. Bu deneyim ve bilgi paylaşımının bir sonucudur.

Kültürel alana gelince, karşılıklı ilişkiler hala geçerlidir. Evvelce Kamboçya Cumhuriyeti olarak bilinen Kamboçya, değerli yönetmen Santiago Alvarez için ilham kaynağıdır. Zor zamanlarda olan ülkeyi ziyaretinden sonra “Sana Güveniyorum” adlı belgeselini çekmiştir. 2016 yazında, Küba Ulusal Balesinin ilk dansçısı ve onun aktif direktörü Viengsay Valdes Kral Norodom Sihanomi’nin katıldığı muazzam bir gösteri yapmıştır.

Kişisel olarak, Küba’nın olağanüstü ve tam yetkili büyükelçisi olarak ilk kez bir ülkeye Kamboçya’ya atanmamı bir ayrıcalık bilirim. Ülkenin tarihini yıllardır çalışmaktayım ve mücadele ne kadar zor olsa da barışın ve konsolidasyonun gelişmesi hayaliyle hareket ediyorum. Geçen yılın Aralık ayında kimlik bilgilerini sunduğumdan beri Kamboçya liderlerinin Küba Devrimi için dile getirdiği hayranlık ve saygıdan etkilendim.

Kamboçya yetkililerine Kraliyet Hükümeti’nin Krallık’taki yeni Coronavirüs’ün (COVID-19) salgınını kontrol etme yeteneğine olan güvenimi ifade ettim.

Ülke gelişkin sağlık ekipmanlarına sahip olmamasına rağmen, hastaların büyük çoğunluğunu iyileşmesini ve salgının etkisini azaltmayı başardılar. Tedavi edilen hastaların takdirlerini nasıl ifade ettikleri bir kenara yazılmalı. Küçük bir ülkenin dünyanın geri kalanına dayanışma örneğidir.

ABD’nin ambargosundan ve yeni tip virüsten etkilenen bir ada ülkesi olmamıza rağmen dünyanın birçok ülkesine doktor ve hemşire göndermeyi durdurmadık: İtalya, Andora, Togo, Honduras ve diğerleri.

Salgın yüzünden 60. yıldönümü merasimlerini ertelememize rağmen, yıl dönümünü hatırlatıyoruz. Bu anlarda, her iki ülkenin liderleri tebrik mektupları gönderiyorlar ve bağların geliştirilmesindeki karşılıklı katkıları ve bu bağları çeşitli alanlarda arttırmaya devam etme arzusunu bu mesajlarla aktarıyorlar.

Bağlarımızı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz ve dostluğumuzun her türden virüse karşı korunduğundan eminiz.

Küba Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Liurka Rodríguez Barrios tarafından Küba Cumhuriyeti ile Kamboçya Krallığı arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. Yıldönümü hakkında yazılmıştır.”

*Çeviri: Aydın Marmara

Kaynak: http://misiones.minrex.gob.cu/en/articulo/60-years-cuba-cambodia-relations-friendship-immune-viruses