Kalın: İdlib'deki gözlem noktalarımız yerinde duracak

Kalın, "İdlib'deki gözlem noktalarımız yerinde duracak" diye konuştu.

Kalın: İdlib'deki gözlem noktalarımız yerinde duracak

Beştepe’de yapılan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.

Kalın, “İdlib’deki gözlem noktalarımız yerinde duracak” diye konuştu.

Basın toplantısından önce çıkan başlıklar şöyle:

“Soçi ve Astana mutabakatları çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenen bölgeler, bizim esas aldığımız sınırlardır. Değişmesi söz konusu değil. Yeni bir mülteci akımına mahal vermemek, sivillerin yerlerinde kalmalarını sağlamak için çalışmalarımız, AFAD, Kızılay ve diğer sivil toplum kuruşlarımız tarafından devam edecek.”

“Suriye’de siyasi sürecin ilerletilmesi, çatışmaların sona erdirilmesi, anayasa komisyonu çalışmalarını tamamlaması için Rusya ve İran’la birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Yaklaşık 2 yıldır devam eden bu çalışmanın aslında sahada önemli neticelerini de geçtiğimiz 2 yıl içerisinde gördük.”

MART AYINDA ASTANA TOPLANTISI OLABİLİR

“Türkiye aynı zamanda Cenevre’de devam eden sürecin de bir aktörü olarak BM çatısı altında yapılan çalışmalarda fiilen destek vermektedir. Ancak son dönemde özellikle rejimin devam eden saldırıları karşısında artık sayın Cumhurbaşkanımızın dünkü Meclis konuşmasında da ifade ettiği gibi yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz.”

“Bu yeni dönemin parametrelerini de dün sayın Cumhurbaşkanımız açık ve net bir şekilde ortaya koydular. Bu çerçevede de hem Rus makamları ile hem İran makamlarıyla yoğun temaslarımız devam ediyor. Dünden beri ilgili arkadaşlarımız mevkidaşları ile bu konuları görüşüyorlar.”

“Belki mart ayı içerisinde bir Astana süreci toplantısı yapılabilir. Bunun çalışması sürüyor.”

FİLİSTİN GÜNDEMİ

“Başka bir mesele Filistin meseleseydi. Ortada bir Filistin olarak tanıtılan devlet dahi yoktur. İsrail’in içinde küçük küçük dağıtılmış toprak parçacıkları haline getirilmiştir. Bu plan Filistin’e egemenlik hakkı tanımıyor. İki devletli çözüme katkı sağlamıyor.”

“Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs’ün el değiştirmesi, tarihi ve dini kimliğinin değiştirilmesi mümkün değildir.”

“Bu planın barış ve çözüm planı olmadığı açık bir şekilde görülüyor Bu plan iki devletli çözüm tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bir mahrumiyet yok etme planıdır. Bu plan yeni değildir, Ariel Şaron’un planıdır. İnsansız, topraksız, tarihsiz, devletsiz bir Filistin hayal etmektedirler. Bazı Arap ülkelerinin bu plana destek vermesi de dikkat çekicidir.”

“ABD ile istihbarat süreci devam ediyor. Ama yeterli mi? Buna evet demem mümkün değil. Terör örgütleriyle mücadelemizde müttefiklerimizden yeterli destek görmüyoruz.”

KIZILAY’I YIPRATMAYIN

“Ortak komisyon kurulması fikri kasım ayında yaptığı ziyarette gündeme gelmişti. Maalesef bugüne kadar bir netice alamadık yaptığımız görüşmelerde. S-400’ler Türkiye’de olduğu sürece F35’lerin verilmeyeceği noktasındalar. Bizim teklifimiz hala masada. Teklifimizi yeniledik.”

“Soçi Mutabakatı çerçevesinde İdlib mutabakatı hala masada duruyor. 12 gözlem noktasını da bu mutabakata göre belirledik. Aynı harita üzerinden müzakerelerimizi yürüteceğimizi bildirdik. Rejimin askerlerimize yönelik herhangi bir tehdit olduğunda karşılıksız bırakmayacağımız bilmeleri gerekiyor.”

“(Kızılay) Burada süreci başlatan bağış sahibidir. Şartlı bir bağıştır. Vergi kaçırılması ya da usulsüzlük yapılması söz konusu değil. Kurumlarımızı yıpratarak kimsenin eline bir şey geçmez.”