Kaftancıoğlu'ndan Sağlık Bakanı'na: Neden şeffaf olunmuyor?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sağlık Bakanı Koca'ya İstanbul'daki vefat neden ve sayılarına ilişkin soru yöneltti.

Kaftancıoğlu'ndan Sağlık Bakanı'na: Neden şeffaf olunmuyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kentte “bu yıl gerçekleşen ölüm oranlarında yüzde 30-35 arasında bir artış olduğu” sözlerinin ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan “Ölüm üzerinden siyaset yapılıyor” karşılığı gelmişti.

Vefat sayılarının şeffaf olduğunu savunan Bakan Koca, “Bu mücadelede bilgi gizlenemez. Bilgi gizleyip tedbir isteyemezsiniz. Ölüm raporlarını hazırlayanlar, gurur kaynağımız hekimlerimizdir. Hekimlerimize güvenmiyor muyuz?” ifadelerini sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Bakan Koca’ya CHP’den bu kez CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Kaftancıoğlu, “Belediyelere de hekimlerimizin hazırladığı raporlar geliyor. Covid-19 tanı kodu olmadığı için ‘bulaşıcı hastalık’ olarak girilen ölüm sayıları sadece İstanbul’da bile açıklanan totalden yüksek” dedi.

“YÜZDE 100’Ü COVİD”

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşcıoğlu’nun öldüğü günü örnek veren Kaftancıoğlu, “1 Nisan tarihi C.Taşcıoğlu hocamızın ölüm raporunun düzenlendiği gün hocamızın ölüm raporunda ‘bulaşıcı hastalık’ yazıyor. O gün bakanlığın açıkladığı Türkiye geneli ölüm sayısı: 63. 1 Nisan günü İstanbul’da bulaşıcı hastalık tanı koduyla girilmiş Covid-19 ölüm sayısı:80” ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu, “Asıl soru ölüm raporlarında “bulaşıcı hastalık” yazanların %100 ünün Covid olduğu biliniyorken ve bu dönemde ölüme sebebiyet veren 2. bir bulaşıcı hastalık salgını yokken ayrıca Mart başına kadar 1 tane bile bu kodla ölüm raporu doldurulmamışken neden şeffaf olunmuyor?” diye sordu.