Kadınlar ekonomik krize, işsizliğe, hayat pahalılığına karşı alanlara çıkıyor!

''Pandemi sürecinde işten çıkarmaların yasaklandığı ilan edilmiş ancak ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamasıyla gizli işsizler ordusu yaratılmıştır. İşsizlikten en fazla nasibini alan yine kadınlar olmuştur.''

Kadınlar ekonomik krize, işsizliğe, hayat pahalılığına karşı alanlara çıkıyor!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından, ”Patronlar pandemiyi fırsata çevirirken emekçiler yoksullaşıyor. Kadınlar sadaka değil, insanca bir yaşam istiyor!” başlıklı bir açıklama yayımladı. İKD ekonomik krize, işsizliğe ve hayat pahalılığına karşı bütün emekçi kadınları alanlara çağırdı.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik kriz pandemi süreci ile birlikte derinleşmiştir. Ancak her dönem olduğu gibi bugün de sermaye sınıfı krizi fırsat bilip karına kar katarken, krizin ağır yükü ve maliyeti emekçilerin omuzlarına yüklenmektedir. Pandemi sürecinde emekçilere düşen işsizlik, açlık, yoksulluk, esnek ve güvencesiz çalışmadır.

Pandemi sürecinde işten çıkarmaların yasaklandığı ilan edilmiş ancak ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamasıyla gizli işsizler ordusu yaratılmıştır. İşsizlikten en fazla nasibini alan yine kadınlar olmuştur.

Kadınlar çocuk bakımı ve eğitiminden birinci elden sorumlu kabul edilerek pandemi sürecinde eve gönderilmiştir. TÜİK verilerine göre pandemi döneminde kadınların işgücüne katılımı yüzde 7, kadın istihdamı yüzde 5,1 azalmıştır. Ev işçisi kadınların yüzde 56.8’i işsiz kalmıştır.

Patronlar pandemi dönemini fırsat bilerek esnek çalışmayı temel çalışma biçimi haline getirmek gayretindedir. Pandemi sürecinde kadınlara dayatılan esnek ve güvencesiz çalışmadır. Düşük ücretlerle güvencesiz çalıştırılan kadın emekçilerin yüzde 49’u asgari ücret ve altında çalışırken, milyonlarca emekçi kadın asgari ücrete dahi erişememektedir.

Ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulaması ile birlikte milyonlarca emekçi günlük 39 TL’ye mahkum edilmiştir.

Milyonlarca emekçi temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta, ekonomik nedenlerle intiharlar artmaktadır. Mecliste ise yoksulluk ”yoksulluk yok, refahı paylaşıyoruz” diyen Aile Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanı sadaka gibi dağıtılan yardımları gündeme getirmektedir.

Milyonlarca emekçinin geçinemediği, ekmek ya da yardım kuyruklarında salgını hiçe sayarak beklemek zorunda bırakıldığı böylesi bir tabloyu kabul etmiyoruz.

Kadınlar ekonomik krize, işsizliğe, hayat pahalılığına karşı alanlara çıkıyor!

Tarih: 31 Aralık Perşembe

Buluşma yer ve saatlerimiz;

Kartal;

Saat: 14:45 Kartal Meydanı

Sancaktepe;

Saat:14:45 Demokrasi Caddesi Girişi