Kadıköylüler'den Söğütlüçeşme'de AVM projesine karşı eylem

Kadıköy Söğütlüçeşme tren istasyonuna gar görünümlü AVM yapılmasına karşı Kadıköy'de eylem yapıldı.

Kadıköylüler'den Söğütlüçeşme'de AVM projesine karşı eylem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TCDD yönetiminin kararıyla Kadıköy Söğütlüçeşme tren istasyonuna gar görünümlü AVM yapılmasına karşı Kadıköy’de eylem yapıldı.

“Söğütlüçeşme’de AVM değil, nefes almak istiyoruz!” sloganıyla düzenlenen eyleme Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı. Bu kararı yalnız Kadıköy’e değil İstanbul’a da ihanet olarak değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Bakanlığa bu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Odabaşı, ‘‘Burası Söğütlüçeşme tren istasyonu, bir km ötede 100 yıl önce yapılmış Haydarpaşa Garı var, eğer adresi bilmiyorsanız gelin Kadıköy’e. Kadıköylü sizi götürür. Öğrenmek istiyorsanız anlatmaya hazırız. Ama yeter artık Kurbağalıdere’de 20 yıldır yapmadıklarınızı biliyoruz. Buraya AVM yaparak niye Kadıköy’ü cezalandırmak istiyorsunuz. Yeter artık, bırakın Kadıköy’ün peşini’’ dedi.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Mayıs 2019’da Söğütlüçeşme tren istasyonu ve çevresindeki yeşil alanları kapsayan, toplamda 65 bin 370 metrekarelik alan için yapılan imar planı değişikliğini onaylanması, tren istasyonunu içinde ticaret alanları da olan gara çevrilmesinin önünü açtı.

TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları), 193 milyon TL tutarındaki projenin yapımı için Fıratcan İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş’yi seçti.

Yapılan sözleşmeye göre şirket, TCDD’ye 4 yıllık inşaat sürecinde aylık 32 bin 315 TL, proje tamamlandıktan sonra ise 25 yıllık işletme süreci için aylık 161 bin 574 TL kira ödeyecek.

Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin plan değişikliğinin iptali için başvurduğu İstanbul 13. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs 2020’de Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanında ‘müdahil’ olduğu davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara yönelik itirazını görüşen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi, 6 Haziran’da 13. İdare Mahkemesi’nin kararını ‘oybirliğiyle’ iptal etti. Devamında ise İstanbul Valiliği jet bir şekilde AVM projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED) yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.

KOMÜNİSTLER DE KARŞI ÇIKIYOR

Sermayenin yeni bir yağma projesi olan Söğütlüçeşme’de AVM yapılmasına karşı komünistler de tepkisini ortaya koyuyor ve halkı mücadeleye çağırıyor. Geçtiğimiz gün Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Kadıköy İlçe Örgütü tarafından da bir açıklama yapılmış ve “Söğütlüçeşme’ye dönük AVM projesi geri çekilmelidir” denilmişti.