Kadıköy'de ‘Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın' eylemi

Sağlık emekçileri, sağlık çalışanlarına dönük şiddete dikkat çekmek amacıyla "Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın" talebiyle ilk nöbet eylemini Kadıköy'de gerçekleştirdi.

Kadıköy'de ‘Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın' eylemi

Sağlık çalışanları, maruz kaldıkları şiddete karşı Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısı ile “Sağlıkta şiddet sona ersin” talebiyle “Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın” nöbet eyleminin ilkini İstanbul Kadıköy Beşiktaş vapur iskelesi önünde bir araya gelerek gerçekleştirdi.

Bir saatlik nöbet ardından İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, ortak açıklama yaptı. Açıklamaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

“Bu yasa çıkacak bu şiddet duracak” pankartının açıldığı açıklamada “Ölmemizi mi bekliyorsunuz?, “Sağlıkta şiddet sona ersin” ve uğradıkları şiddet sonucu yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının resimlerinin olduğu dövizler taşındı.

‘İYİ HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ’

Yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına yapılan saygı duruşunun ardından ilk olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, hekimler olarak iyi hekimlik yapmak istediklerini, ancak sağlıkta şiddete tahammüllerinin kalmadığını söyledi. İyi hekimliğin adalet ve güvenin olduğu ortamlarda olduğunu sözlerine ekleyen Saip, “Sağlıkta dönüşümle birlikte 15 yıldır mesleğimiz iktidar tarafından yok edilmektedir. Sağlıkta ticarileşme şiddeti de artırıyor” dedi. Şiddet yasasının çıkmasının tek başına yeterli olmadığını dile getiren Saip, “En fazla günde 30 hastaya bakılması ve gerekli sürelerin sağlanması, gerekli yeni personel desteğinin sağlanması, çalıştığımız ortamların güvenli olmasını istiyoruz. Bu yasa çıkama kadar sesimizi her yerde yükselteceğiz” diye konuştu.

Ardından söz alan İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cem Solmaz, sadece sağlıkta şiddete karşı olmadıklarını söyledi.

‘6 YILDIR BEKLİYOR’

6 yıl önce TTB’nin talebi ile Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkması için meclis komisyonu kurulduğunu hatırlatan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu da, raporda sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması ve ülkeyi yönetenlerin sözlerine dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekildiğini belirtti. Sarıalioğlu, 6 yıl önce yayınlanan rapora rağmen yasanın mecliste tasarı olarak hala beklediğini ifade etti.

SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR!

Son olarak söz alan İstanbul Veterinerler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt ise, toplumda şiddet ortamının yaşandığı bir süreçten geçtiklerini belirterek, “Bir toplumda adalet ve vicdan ortadan kaldırılıyorsa ülkede şiddet rüzgarları eser. Sadece insana ve hayvana değil her türlü şiddete karşı durmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından açıklama “Sağlıkta şiddete hayır” sloganları eşliğinde son buldu.