'Johnson, Trump'ın kucak köpeği olmak istemiyor'

Volkery, "Britanya başbakanı, Brexit'e rağmen ABD'yle ortaklığı her şeyden üstün tutmuyor" diyor.

'Johnson, Trump'ın kucak köpeği olmak istemiyor'

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ABD tehditlerine rağmen Çinli telekom devi Huawei’nin 5G altyapısını geliştirmesini kabul etti.

Johnson’un 5G kararını değerlendiren Almanca ekonomi ve finans gazetesi Handelsblatt’ın Londra muhabiri Carsten Volkery,  Britanya başbakanı, Brexit’e rağmen ABD’yle ortaklığı her şeyden üstün tutmuyor, diyor.

Volkery konuya ilişkin yorumunda:

“Konuya sakin bir şekilde yaklaşması durumunda Britanya başbakanının fazla düşünmesi gerekmezdi: Huawei, Britanya’nın cep telefonu ağının kurulmasında zaten yıllardır etkin ve şirketin 5G teknolojisi dünya çapında lider konumda. … Britanyalıların buna rağmen tereddütlerle boğuşması, öncelikle Trump’tan kaynaklanıyordu. … Ancak Johnson Huawei’yle çalışmama kararı almış olsa, Trump’ın sözünden çıkmayan bir kucak köpeği olmakla eleştirilecekti. Bu nedenle yumruğunu masaya vurdu ve bu sırada da birkaç mesaj verdi. Bunlardan ilki, bir çatışma halinde ulusal çıkarların ABD ile aralarındaki ‘özel ilişki’den daha önemli olduğu. İkincisi, 5G ağının inşasının ticaretten önce geldiği. Son olarak da, Büyük Britanya’nın en iyi teknolojiye yatırım yaptığı.” ifadelerini kullandı.