Joe Biden aylar önce konuştu, tepkiler şimdi geldi: Peş peşe açıklamalar

ABD'de başkanlık seçimleri için Demokratlardan aday olan Joe Biden'ın Ocak ayında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan için söylediği sözler, Türkiye'de şimdi gündem oldu. AKP, CHP ve Saadet Partisi'nden peş peşe açıklamalar yapıldı.

Joe Biden aylar önce konuştu, tepkiler şimdi geldi: Peş peşe açıklamalar

ABD’de Kasım ayında yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a rakip olan başkan adayı Demokrat Joe Biden’ın, Ocak ayında yaptığı bir konuşmada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik sarf ettiği sözler yeniden gündeme geldi. AKP, CHP ve Saadet Partisi’nden peş peşe açıklamalar yapıldı.

Biden konuşmasında Erdoğan’a yönelik düşüncelerini aktararak şu sözlere yer vermişti:

“Bence ona (Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamento’ya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için… Bu iş bir süre iyi gidiyordu.

Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan’a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu.”

Biden’ın sözlerine ilişkin İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamanın ardından AKP’den ve muhalefetten açıklamalar gelmeye devam ediyor.

MAHİR ÜNAL: TRUMP’I HAKLI ÇIKARDI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter’dan yaptığı paylaşımla Biden’a tepki gösterdi. Ünal, “Biden’ın bu müdahale itirafı, Trump’ın Biden’ın zekasına ilişkin tespitini haklı çıkardı” ifadelerinde bulundu.

Ünal’ın açıklaması şöyle:

“Türkiye’nin bağımsızlığını, güçlü yükselişini hazmedemeyip türlü araçlarla buna engel olmaya çalışanlar karşılarında her daim Cumhurbaşkanımızı, milletimizin iradesini buldular. Bundan sonra da bulmaya devam edecekler.

Eski Türkiye özlemiyle bu ülkeyi hizaya çekmeye çabalayanlar sadece hüsranla karşılaşacaklar. Dışarıdan büyük fonlarla desteklenen etki ajanları da, onların siyasetteki ortakları da ülkemizin tam bağımsızlığı için yürüdüğümüz bu yoldan bizi alıkoyamayacaklar.

Ucuz, provokatif ithamlarla Cumhurbaşkanımızı küresel güçlerle yan yana telaffuz eden muhalefet Biden’ın bağımsızlığımızı hedef alan hadsiz görüşlerinden medet umar haldedir. Çelişkilerle dolu bu gayrimilli siyaset kaybetmeye mahkumdur.

Biden’ın bu müdahale itirafı, Trump’ın Biden’ın zekasına ilişkin tespitini haklı çıkarmış ve ‘dış mihrak komplo teorisi’ genellemeleri ile Türkiye’nin tam bağımsızlık mücadelesini itibarsızlaştırmak isteyen işbirlikçilerin söylemini de açığa düşürmüştür.”

CHP’Lİ ÖZTRAK: ERDOĞAN’IN DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAKTAN VAZGEÇSİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Biden’ın sözlerini eleştirdi. Öztrak şu ifadelere yer verdi:

“Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. ‘Bağımsızlık bizlerin karakteridir.’ Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Joe Biden Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin.”

KARAMOLLAOĞLU: SİYASETİMİZİ DİZAYN ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da konuya ilişkin açıklamada bulunarak şunları söyledi:

“Türkiye Türkiye’den yönetilir. Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin vermeyeceğiz! Sorunlarımız ne kadar büyük olursa olsun, kendi içimizde çözecek bilgi, birikim ve tecrübeye ülke olarak sahibiz. Siz kendi dertlerinize yanın. ‘I Can’t Breathe’ Joe Biden. Amerika başka ülkelerin içişlerine karıştığı müddetçe dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek. Kendi içlerinde sıkıntıların her geçen gün arttığı bir ortamda Joe Biden’a düşen görev önce kendi ülkesinin sorunlarına odaklanmak olmalıdır.”