Jeffrey: İsrail ve Türkiye fark ettiyseniz son derece dikkatli adımlar atıyor, birbirlerine saldırmıyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye ve İran'ı "terörist devlet" diyerek hedef aldı, Türkiye ve İsrail'in tavrı için ise "son derece dikkatli adımlar atıyor ve birbiriyle askeri çatışmadan kaçınıyorlar." dedi.

Jeffrey: İsrail ve Türkiye fark ettiyseniz son derece dikkatli adımlar atıyor, birbirlerine saldırmıyor

Suriye’nin İdlib kentinde Suriye ordusu ve TSK arasında yaşanan çatışmaların ardından Türkiye’ye gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, gündüz saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’la görüştü.

Jeffrey ve beraberindeki heyetin buralarda yaptığı temaslarda, ABD’nin “NATO müttefiki Türkiye’nin yanında olduğu” mesajını yinelediği belirtildi.

Akşam da NTV‘de canlı yayın konuğu olup açıklamalarda bulunan Jeffrey, görüşmelerin içerğine ilişkin soru üzerine “Türkiye’le hem Libya’da hem Suriye’de çok yakın jeostratejik çıkarlarımız var. Aramızdaki geçen görüşmelerin detaylarını vermek istemiyorum çünkü bazı alınması gereken kararlar var. Türkiye ile yakın koordinasyon ve bilgi paylaşımı önemli. Bizi endişelendiren buradaki Rusya’nın varlığı.” dedi.

Bölgede çatışmaların Suriye ve İran kaynaklı olduğunu iddia edip bu iki ülkenin yönetimlerini “terörist devlet” diyerek hedef alan Jeffrey, “Fark ettiyseniz İsrail ve Türkiye son derece dikkatli adımlar atıyor ve birbiriyle askeri çatışmadan kaçınıyorlar. Bunun devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Jeffrey ABD’nin Esad’la ilgili tavrının ne olduğuna ilişkin ise “Terörün gelişmesine destek vermeyen, komşularının varlığına tehdit oluşturmayan bir Suriye hükümeti istiyoruz. Esad bunu yapabilirse göreceğiz. Kendisini test ederiz. Bunu yapabileceğini düşünmüyorum ancak resmi tavrımız rejim değişikliği değil tavır değişikliğidir.” ifadelerini kullandı.