James Jeffrey: Türkiye'nin askerleri Rusya ve Esad tehdidi altında

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

James Jeffrey: Türkiye'nin askerleri Rusya ve Esad tehdidi altında

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Jeffrey ve heyetini Ankara’ya getiren uçak, 18.35’te Esenboğa Havalimanı’na indi. James Jeffrey, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD’nin NATO’daki müttefiği olan Türkiye’nin askerlerinin bugün İdlib’de büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söylerken, bu tehdidin Rusya ve ‘Esad’dan geldiğini iddia etti.

İdlib’de hayatlarını kaybeden Türk askerleri için başsağlığı dileğinde bulunan Jeffrey, “Sahada şehitlerimiz var. Biz bugün Ankara’ya gelip, Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek ve (Türkiye’ye) mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz” dedi.

James Jeffrey’e eşlik eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield’ın kıdemli danışmanı Rich Outzen de büyükelçilik adına yaptığı açıklamada, “Şam rejiminin saldırılarını ABD olarak şiddetle kınıyoruz. Azami dayanışma içerisinde bulunmak istiyoruz. Bundan dolayı Türk müttefiklerimizle yakın irtibat halinde olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ABD PYD’YE BÜTÇE

Sputnik‘te yer alan habere göre İdlib’de hayatını kaybeden Türk askerleri için ‘başsağlığı’ mesajları yayınlayan ABD, Barış Pınarı Harekatı sırasında Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulamış ve YPG’ye silah yardımı yapmaya devam etmişti. ABD, dün açıklanan 2020 bütçesinde de PYD ve bağlantılı örgütlere yardım ayırmıştı. Türkiye, YPG’yi PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG’ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.