İzmir'de her gün 200-250 yeni vaka

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, kentte her gün ortalama 3500-4000 test yapıldığını ve 200-250 pozitif vakanın olduğunu belirtti. Çamlı, İzmir'de birinci dalganın ikinci pikinin yaşanmaya başlandığını ifade ederek acil önlem çağrısında bulundu.

İzmir'de her gün 200-250 yeni vaka

Sonsöz gazetesine konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, kentte artan Covid-19 vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İzmir’de birinci dalganın ikinci pikinin görülmeye başlandığını belirten Çamlı, “İkinci dalganın başlaması için birinci dalganın vaka sayılarında ciddi bir düşüş olması gerekir. Ancak bu yaşanmadı. Şu an İzmir’de ikinci piki yaşamaya başladık. Biz nisan ayında birinci dalganın pikini gördük. Birtakım kontrollerle vaka sayıları düşmüştü. 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci ile vaka sayılarının düşmediği görüldü” açıklamasında bulundu.

Bilim insanlarının tedbirlere dikkat edildiği takdirde yaz aylarında salgının sönümlenebileceğini ancak mevsimsel enfeksiyon sebebiyle sonbaharda yeniden ikinci dalganın gelebileceğini açıkladıklarını belirten Çamlı, açıklamasının devamında:

“1 Haziran sonrası tedbirler gevşeyince pandeminin kontrolü vatandaşın maske, mesafe, hijyen kurallarına indirgendi. Bu da vakaları arttırdı. Normalleşme ile pandemide azalma olmadığından ağustos itibariyle artış söz konusu. İkinci pike doğru gidiyoruz. Ayasofya törenleri, bayramda şehirlerarası seyahatlerde pandemi kurallarına uyulmaması, plajlar, eğlence merkezleri, düğünler, taziyeler devam ediyor. Üstüne üstlük kaygı verici artışa rağmen ve bunun üst makamlarca ifade edilmesine karşın İzmir’de bilardo salonları, halı sahalar açıldı. Yorumlamakta zorluk çekiyoruz. Sonbaharı birinci dalganın ikinci piki ile karşılıyoruz. Sonbaharda mevsimsel özellikler sebebiyle gribal enfeksiyonlar göz önüne alınırsa gribal enfeksiyonlar ile ve koronavirüs vakalarında artış bekleniyor. Şimdiden tedbirler alınmalı, hazırlıklar yapılmalı. Örneğin vatandaşlarımız için yeterli dozda karşılayacak miktarda grip ilacı sağlanmalıdır. Pandeminin başında olduğu gibi hazırlıksız yakalanmamalıyız. Artık deneyimliyiz.” dedi.