İzmir'de 5 okul ağır, 18'i orta hasarlı

Çevre ve Şehircili Bakanı Murat Kurum, İzmir Afet Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada, tespiti yapılan ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık bina sayısının 309 olduğunu belirtti.

İzmir'de 5 okul ağır, 18'i orta hasarlı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Afet Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla 61 bin 735 binada, 348 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışması tamamlanmıştır” dedi.

“857 okulda hasar tespiti yapıldı. 5 okul ağır, 18’i orta hasarlı. Bu okullardaki öğrenciler mahalledeki en yakın okula transfer edilecek” diyen Kurum, “Tespiti yapılan ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık bina sayısı 309’a, 4 bin 425 bağımsız bölüme ulaştı.” ifadesini kullandı.

Kurum, “5 bin civarında orta hasarlı bina var. Ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılarımıza 2 bin 500 lira taşınma ve kira yardımını bugün başlatıyoruz” dedi.

Bakan Kurum dün ise İzmir’de binası az hasarlı ve hasarsız olan yurttaşların evlerine girebileceğini söylemişti. Kurum şu bilgileri vermişti:

“Bayraklı ilçesinde tüm binaların hasar tespit çalışması bitti. Orta hasarlı binalar güçlendirilmek durumunda. Güçlendirme yapılmadan binalara giremeyiz. Ağır hasarlı binaların yıkım işlemleriyle ilgili projelendirme devam ediyor. Taşınma sürecini de yürütüyoruz. Herhangi bir zarar gelmeden, can güvenliği riski olmadan valilik koordinasyonunda taşınmayı sürdürüyoruz. Tek bir taşınma rayici uygulanacak. Herhangi bir ücret artışı uygulaması olmayacak, aksi halinde valilik gerekli işlemleri yapacak. Hem taşınma hem de kira sürecini takip ediyoruz. Evlere taşınma işlemlerinde de fahiş bir fiyat artışı yapılmaması adına gerekli çalışmaları yapıyoruz.”