İYİ-SEN üyesi işçi Mersin'deki o yemekhaneyi anlatıyor

"Videoda gördüğünüz yer İÇTAŞ ve taşeron işçilerin yemek yediği yer. Sadece sosyal mesafe değil, menüler de farklı. 'Beyaz baretliler' dediğimiz, içinde yöneticilerin de olduğu; Rus ekibinin de olduğu bir gruba başka bir yemek veriliyor."

İYİ-SEN üyesi işçi Mersin'deki o yemekhaneyi anlatıyor

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde şirket yöneticileri ile işçi yemekhanelerinde Covid-19 tedbirleri konusunda yaşandığını öne sürdüğü çifte standart görüntülerini paylaştı.

Öztunç, işçi yemekhanesinde koronavirüs kuralının hiç sayılarak uyulmadığını, yönetici yemekhanesinde ise bunun tam tersi bir uygulama olduğunu belirtti. “Sınıf farkı” yemekhanede belirdi.

Şantiyede çalışan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesi bir işçi Manifesto‘ya bugün kamuoyunun gündemine yansıyan yemekhaneyi ve daha fazlasını anlattı. İşte işçinin gözünden Akkuyu Nükleer Santral projesi çalışma alanı:

“Videoda gördüğünüz yer İÇTAŞ ve taşeron işçilerin yemek yediği yer. Sadece sosyal mesafe değil, menüler de farklı. ‘Beyaz baretliler’ dediğimiz, içinde yöneticilerin de olduğu; Rus ekibinin de olduğu bir gruba başka bir yemek veriliyor. Çoğunlukla ana yemekler aynı oluyor; ama yanında verilen garnitürler farklı oluyor.”

“İşçiler, yemeklerin kalitesinden ve personele davranışlarından dolayı zaten tepkiliydi. Videonun çıkma sebebini de bu sabır taşması olarak görüyorum”

“Yemekhane görüntüleri kamuoyunda infial uyandırdı ancak bir de kamp alanını, yani işçilerin kaldığı yeri görmeniz lazım. Tavanları delik, ısıtma sisteminin çalışmadığı yerler var diye şikayet eden işçi arkadaşlarımız var. Ancak yemekhanede gördüğünüz ‘sınıf’ farkı kalmak için temin edilen yerlerde de var.”

“Kapıda ilk girişlerde özel güvenlik sistemleri var, buradan maske ile giriş zorunlu; teker teker turnikelerden giriyoruz. Ancak içeride sosyal mesafe hak getire. Dışarıdan gelen işçiler karantina sürecinde dahi bekletilmiyor. Gelen işçiler, ertesi gün iş başı yapabiliyor. Şantiye içinde vakaların görüldüğü ancak bunların personelden gizlendiği kulaktan kulağa yayılıyor.”

İŞÇİLERE SOSYAL MESAFE YOK!

Öztunç Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli’de yapımı büyük bir hızla devam eden Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin işçi ve yönetici yemekhanesine ait iki ayrı görüntüyü sosyal medya hesabından yayınladı. 6 bin işçinin yararlandığı yemekhane ile ilgili görüntüyü paylaşan Öztunç, “Mersin Akkuyu Nükleer santrali şantiyesinde işçilerin yemekhanesinden bir görüntü. 6 bin işçinin çalıştığı şantiyede ne sosyal mesafe var ne de Covid tedbiri…Yan yana yolda yürüyen iki kişiye ceza kesen AKP hükümeti bu görüntülere ise sessiz kalır” diye yazmıştı.

Öztunç ikinci yayınladığı görüntüde ise şirketin yönetici kadrosuna ait yemekhaneden olduğunu yazarak, “Bu görüntü de aynı santralin yönetici kadrosunun yemekhanesi.. İşçilere alt alta üst üste yemeği layık gören şirket, yöneticilerine ise sosyal mesafeye uyarak yemek yediriyor. Yönetici insan ama işçi insan değil sanki. Yazıklar olsun” ifadelerini paylaşmıştı.