İtalya'da 80 yaş üstünü ölüme terk eden protokol hazırlandı

İtalya'nın Torino kentinde bir kriz yönetim biriminde İtalya'daki koronavirus mağdurlarının 80 yaş ve üstü veya sağlık durumlarının kötü olması durumunda yoğun bakıma erişiminin engellenmesine karar verildiğini yayınladı.

İtalya'da 80 yaş üstünü ölüme terk eden protokol hazırlandı

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, İtalya’nın Torino kentinde bir kriz yönetim biriminde İtalya’daki koronavirus mağdurlarının 80 yaş ve üstü veya sağlık durumlarının kötü olması durumunda yoğun bakıma erişiminin engellenmesine karar verildiğine ilişkin haber yayınladı.

Haberde, kararın alınmasında koronavirüsün hızla yayılmaya devam ettiği İtalya’da yoğun bakım kapasitesinin yetersiz kalma olasılığının göz önüne alındığı iddia edildi.

Habere göre Piedmont bölgesinin sivil koruma departmanı tarafından yayınlanan karara ilişkin yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Acil durumlarda yoğun bakıma erişim kriterleri 80 yaşından küçük veya Charlson komorbidite endeksinde bir puan içermelidir (Bu da hastanın 5’ten daha az sayıda başka tıbbi rahatsızlığı olduğunu gösterir.) “

Dokümanda ayrıca şöyle deniliyor:

“Mevcut salgının büyümesi, COVID-19’lu hastaların klinik ihtiyaçları ile yoğun kaynakların etkin kullanılabilirliği arasında bir dengesizlik noktasına ulaşılmasını mümkün kılıyor. Tüm hastalara yoğun bakım hizmetleri sunulması imkansız hale gelirse, mevcut sınırlı kaynaklara bağlı olarak yoğun tedaviye erişim için kriterler uygulamak gerekecektir.”

Gazetenin haberine göre; yoğun bakıma erişim prosedürüne ilişkin hazırlanan belgenin tamamlandığı ve hastanelere gönderilmeden önce sadece teknik-bilimsel bir komitenin onayı gerekiyor. Hükümet kaynaklarına göre, kriterlerin İtalya genelinde geçerli olması bekleniyor.

Şu anda İtalya’da 1809’den fazla insan virüsden öldü ve sayı her geçen gün artıyor. 24.000’den fazla kişi enfekte durumda.

İtalya’da şu anda ihtiyaç duyan hasta sayısını aşan 5.090 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Özel kliniklerde, bakım evlerinde ve hatta çadırlarda yeni yatak kapasitesi oluşturmak için de çalışıyor. Ancak ülkenin doktorlara ve hemşirelere de ihtiyacı var.

Lombardiya en kritik bölge olmaya devam ediyor. Ancak, komşu Piedmont’ta da durum ciddi. Burada, sadece bir günde 180 yeni vaka kaydedildi, ölümler 27 idi. Eğilim, durumun daha da kötüleşeceğini gösteriyor.

“BAZEN ZOR SEÇİMLER YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Habere göre Piedmont koranavirüs teknik-bilimsel komitesinin başkanı, Roberto Testi şunları söyledi:

“Burada Piedmont’ta bu kriterlerin kullanımını mümkün olduğunca geciktirmeyi amaçlıyoruz. Şu anda hala yoğun bakım yerleri var ve daha fazla oluşturmak için çalışıyoruz. Kimin yaşadığını ve kimin öldüğüne karar vermemiz gereken noktaya olabildiğince geç gelmek istiyoruz. Bu kriterler sadece yoğun bakıma erişim ile ilgilidir – yoğun bakıma erişemeyenler yine de mümkün olan tüm tedaviyi alacaktır. Tıpta bazen zor seçimler yapmak zorundayız, ancak bunların nasıl yapılacağı hakkında bir sisteme sahip olmak önemlidir. “