İtalya cezaevlerinde koronavirüs isyanı: En az 6 mahkum öldü 50 mahkum firar etti

İtalya’da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı, bugün 97 kişi daha artarak 463'e yükseldi. Roma'daki Rebibbia cezaevi de olmak üzere ülke genelindeki 27 cezaevinde olaylar çıktı.

İtalya cezaevlerinde koronavirüs isyanı: En az 6 mahkum öldü 50 mahkum firar etti

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, koronavirüs vakalarına ilişkin son durumu başkent Roma’da düzenlediği günlük basın toplantısında paylaştı.

Ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 7 bin 985, ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde koronavirüs bulaşanların toplam sayısının ise 9 bin 172’ye ulaştığını aktaran Borrelli, ”Ölü sayısının düne göre 97 kişi daha artarak 463’e yükseldiğini, iyileşenlerin sayısının bugün 102 kişi daha artarak 724’e yükseldiğini” belirtti.

MAHKUMLAR FİRARDA

Kovid-19 endişesi ve buna yönelik tepkiler nedeniyle ülkede hafta sonu baş gösteren cezaevinde isyan furyası bugün de devam etti. Dün Modena’da çıkan olaylarda 6 mahkumun yaşamını yitirdiği açıklanırken, başkent Roma’daki Rebibbia cezaevi de olmak üzere ülke genelindeki 27 cezaevinde olayların çıktığı belirtiliyor. Olaylarda mahkumların yatakhanelerini ateşe verdikleri ve bir şekilde kaçmaya çalıştıkları aktarılıyor.

Özellikle Foggia kentindeki cezaevinden yaklaşık 50 tutuklunun kaçtığı bunlardan 30 kadarının yakalandığı, geri kalanının arandığı bildirildi.

Başbakan Giuseppe Conte, cezaevindeki olaylar nedeniyle İçişleri Bakanlığında güvenlik kurulunu topladı.

SOSYAL MEDYADA “BEN EVDE KALIYORUM” KAMPANYASI

Hükümet, özellikle kuzeyde kırmızı bölge ilan edilen Lombardiya Bölgesi ve 14 kentteki insanlara daha az hareket etme çağrısı yaparken, sosyal medyada da “Ben evde kalıyorum” etiketiyle bir kampanya başladı.

Başbakan Conte ve Sağlık Bakanı Roberto Speranza’nın yanı sıra İtalyan ve dünya kamuoyunun tanıdığı ünlü isimler tek tek bu çağrıya katılarak, kırmızı bölgedeki insanları virüsün yayılmasını önlemek için evde kalmaya davet etti.

“KIRMIZI BÖLGE” UYGULAMASI

Kovid-19 nedeniyle olağanüstü günlerden geçen ülkede Başbakan Conte, bu sabaha karşı virüsün yayıldığı kuzey bölgelere daha sıkı önlemler getiren yeni bir kararname açıklamıştı.

Buna göre, daha önce 11 beldeye uygulanan giriş-çıkışların sıkı şekilde kontrol edildiği “kırmızı bölge” uygulaması, Milano’nun içinde bulunduğu Lombardiya ile Venedik’in de olduğu 14 kente genişletilmişti. Söz konusu yerlerde her türlü toplu faaliyet ve eğitim-öğretim 3 Nisan’a kadar askıya alınmıştı.

DÜŞMAN SİNSİ AMA YENİLMEZ DEĞİL

La Stampa köşe yazarı Luigi La Spina, daha katı önemlerin alınmasını önlemek biz yurttaşların sorumluluğudur, diyor:

“Düşman sinsi, ama yenilmez değil. Çünkü asıl tehlike hastalığın ölümcül olması değil, yayılma hızı ve ölçüsünün sağlık sistemimizin hastaları zamanında ve gerektiği gibi tedavi edebilmesini zorlaştırması. Bu yüzden yakınlarımızı, özellikle de güçsüzleri korumak için, bizim yükümlülüğümüzde olan önleyici tedbirleri büyük bir titizlikle uygulamalıyız. … Mümkün olduğunca evden çıkmama, sosyal ilişkileri sınırlandırma ve gerekli hijyen kurallarına uyma çağrılarına halk kulak vermezse, son bir radikal çare de sokağa çıkma yasağıdır, ki bu da bütün ulusu felç eder.”

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yayınladığı koronavirüs haritasına ulaşmak için tıklayınız