İstinye Park Boyner'de ard arda virüs vakaları: Patron para, işçi can derdinde!

İstinye Park AVM'deki Boyner mağazasında iki çalışanın Covid-19 testi pozitif çıktı. Tüm şube personelini tedirgin eden bu durum karşısında mağaza yönetimi ise mağazanın faaliyete devam etmesi için asgari sayıda çalışanı "temaslı" kabul ederek eve gönderdi.

İstinye Park Boyner'de ard arda virüs vakaları: Patron para, işçi can derdinde!

HABER MERKEZİ

Türkiye’de resmi rakamlara göre her gün yaklaşık 1000 yeni Covid-19 vakası ortaya çıkıyor. Bilim insanlarının uyarılarına rağmen Hükümet’in “normalleşme” kararı kapsamında açılan AVM’ler ise emekçiler için ciddi bir tehdit olmayı sürdürüyor. İşte İstanbul Sarıyer’de bulunan İstinye Park AVM’de son günlerde yaşananlar da endişe veren bu durumun açık bir örneği.

Edindiğimiz bilgiye göre mağazalar zinciri Boyner’in 170 kişinin çalıştığı İstinye Park AVM’deki şubesinde, iki personelde bir kaç gün arayla Covid-19 semptomları görüldü. Bunun üzerine yapılan testlerde, farklı reyonlarda çalışan sözkonusu iki kişinin sonuçları pozitif çıktı. İki çalışan, bu nedenle 14 gün süreyle evlerinde karantinaya alındı. Ancak mağaza yönetimi ise mesai içerisinde tüm çalışanlar birbiriyle yakın temasta olmasına rağmen, şubenin çalışmaya devam etmesi için olabildiğince az personeli “temaslı” kabul etmenin yolunu aradı. Testleri pozitif çıkan personeller de yönetimin “En çok kiminle zaman geçirdin?” sorusu karşısında asgari sayıda çalışanın adını vermek zorunda kaldı. Temaslı kabul edilen az sayıda çalışan evlerine gönderildi. Mağazadaki tüm çalışanlar kaygı içinde mesailerine devam ederken mağaza müdürü ise ayak üstü yaptığı bir toplantıda çalışanları “herşeyin kontrol altında olduğu” yönünde ifadelerle rahatlatmaya çalıştı.

“AVM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENMELİ”

Manifesto‘ya konuşan bir mağaza çalışanı, “Herkesi test etmeleri gerekirken, pozitif çıkanların söyleminden yola çıkarak belirli kişileri test ediyorlar. Sırf mağaza işleyişine devam etsin diye. Mağazadaki herkes tedirgin” dedi. Mağazadaki hijyen ve havalandırma koşullarının da yetersiz olduğunu dile getiren çalışan, “Özellikle depoda insanlar iç içe çalışıyor. Burada sosyal mesafe, maske anlamsız kalıyor. Ürün taşıyorsunuz, hava alacak bir yer yok.” diye konuştu.

Üst üste aynı mağazada vakalar görülmesine rağmen hiçbir şey olmamış gibi mesaiye devam edilmesinin kendilerini değersiz hissettirdiğini söyleyen mağaza çalışanı, yaşananlar sonrasında ortak hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu anladıklarını belirtirken, AVM emekçilerinin örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi.