İstifa eden Lübnan Başbakanı Diyab: Yaşanan bu felaket yolsuzluğun sonucudur

Başbakan Hassan Diyab da istifa kararını, "Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum." ifadelerini kullanarak duyurdu.

İstifa eden Lübnan Başbakanı Diyab: Yaşanan bu felaket yolsuzluğun sonucudur

Başbakan Hassan Diyab da istifa kararını açıklayarak, “Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur” dedi. İstifa sonrası yaptığı ilk açıklamada, ülkenin erken seçime gideceğini aktararak, ülkedeki yolsuzluğun akıl almaz boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Daha önce dört bakanın istifa ettiği Lübnan’da yapılan kabine toplantısında hükümet toplu istifa kararı aldı. Sağlık Bakanı Hamad Hassan, toplantıda tüm bakanların istifasını Başbakan Hassan Diyab’a sunduğunu söyledi.

Ardından kendi de istifa ettiğini duyuran Başbakan Diyab, “Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Bugün ortaya çıkıyor ki yolsuzluk sistemi devletten büyüktür, devlet söz konusu yolsuzlukla mücadele edemiyor” şeklinde konuştu.

Lübnan’da son dönemde yaşanan ekonomik kriz kaynaklı protesto dalgasının ardından geçen hafta Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük facia, ülkede yeni bir toplumsal öfke dalgasına ve protestolara yol açmıştı.

Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla birlikte değişim hareketine katılmak üzere bir adım geri gideceklerini kaydeden Diyab, “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI AVN’A İSTİFA TALEBİ

Bu arada hükümetin istifa haberinin gelmesi üzerine başkentin göbeğinde toplanan yüzlerce vatandaş, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve parlamentodaki siyasi partilerin istifa talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüş geçti.

Göstericiler ile kendilerine göz yaşartıcı gazla müdahale eden güvenlik güçleri arasındaki olaylar devam ediyor.

SORUŞTURMA ADALET KONSEYİNDE

Lübnan hükümeti istifa öncesi Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili soruşturmayı Adalet Konseyine devrettiği belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, sabah saatlerinde telefonda görüştüğü Başbakan Hassan Diyab’a Beyrut’ta deprem etkisi yaratan patlamayla ilgili soruşturma yetkisini devretmesi talebinde bulundu.

Başbakan Diyab da bunun üzerine söz konusu soruşturma yetkisini Adalet Konseyine devretti.

Lübnan Adalet Konseyi, ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin yanı sıra terör ve silah ticareti gibi özel konuların görüldüğü mahkeme olarak biliniyor.