İşte Almanya’nın normalleşme planı

Almanya'da son 24 saatte ölenlerin sayısı 165 artarak 6 bin 996'ya ulaştı. Vaka sayısı 947 artışla 164 bin 807 oldu.

İşte Almanya’nın normalleşme planı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla birlikte gerçekleştirdiği toplantıdan, ‘Koronavirüs salgınına karşı ülke genelinde alınan önlemlerin büyük bölümünün kademeli olarak kaldırılması’ yönünde kararlar alındı.

Merkel, “Virüsün yayılmasını kontrol altına aldık. Bundan sonra cesaretli olabiliriz ama salgının henüz başında olduğumuzu ve bunun uzun bir süre yaşamımızda olacağını unutmamamız gerekiyor” dedi.

Ülke genelinde alınan kararlara göre, okullar ve çocuk yuvaları en geç Haziran ayına kadar kademeli olarak açılacak. Müşteri girişini kontrollü yönlendirme ve maske takılması şartıyla tüm dükkanlar ve alışveriş merkezleri de tekrar açılabilecek. Restoran ve kafeler de hijyen kuralına uymaları koşuluyla açılabilecek. Oteller ise yatak kapasitesinin sadece yüzde 50’sini kullanarak Mayıs ayının sonuna kadar açılmış olacak. Gece kulüpleri, disko ve barlar bir süre daha kapalı kalacak.

Bireysel temasın olmadığı spor etkinliklerine izin verilirken, futbol maçları seyircisiz olmak koşuluyla oynanabilecek.

CUMA VE TERAVİH NAMAZLARI KILINMAYACAK

Hükümet bu hafta başında, müze, sergi ve ibadethanelerin hijyen ve sosyal mesafe şartları altında ibadete açılmasına karar vermişti. Camilerde ise ilk aşamada sadece sabah, öğle ve ikindi namazlarının kısıtlı sayıda cemaat ile kılınabileceği, cuma ve teravih namazlarının kılınamayacağı ifade edildi.

Alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırılmasına paralel, ikinci bir salgın dalgasına karşı önlem olarak üst sınır uygulaması planlanıyor. Merkel’in önerdiği bu plan, bir bölge veya şehirde 7 gün içinde ‘100 bin kişi içinde 50’den fazla yeni vaka’ olması durumunda, yeni sınırlamaların uygulanmasını hedefliyor.

Alman Robert Koch Enstitüsü, açılımların virüsün artması anlamına geldiğini belirterek, ikinci bir dalgaya karşı uyardı.

Bu arada Almanya’da virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 7 bini buldu. Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre, son 24 saatte ölenlerin sayısı 165 artarak 6 bin 996’ya ulaştı. Vaka sayısı 947 artışla 164 bin 807 oldu.