İstanbul'da takibe düşen kredilerde patlama!

İstanbul'da tahsil edilemeyip takibe düşen kredilerde yüzde 69,5 oranında artış saptandığı ortaya çıktı.

İstanbul'da takibe düşen kredilerde patlama!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, 2019 yılına ilişkin İstanbul’daki finansal piyasaların değerlendirildiği Mart 2020 İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliği’nin resmi verilerine dayanılarak hazırlanan bültene göre İstanbul’da, 2019’da kredi kullanımı, 2018’e göre yüzde 11,6 oranında arttı.

TAKİBE DÜŞEN KREDİLERDE DEV ARTIŞ

Tahsil edilemeyip takibe düşen kredilerde ise son bir yılda, yüzde 69,5’lik bir artış kaydedildi. 2019 yılsonu itibariyle İstanbul’da kişi başına düşen tasarruf mevduat tutarı 40 bin 798 TL iken, kişi başına düşen nakdi kredi 69 bin 304 TL oldu.

EN ÇOK KREDİ İNŞAATTA

İstanbul’da bir önceki yıla göre tüketici kredileri, yüzde 24 artarken, bireysel kredi kartlarındaki borç miktarı yükselişi yüzde 24,9 oldu. Konut kredilerinde yüzde 0,84’lük bir azalış görülürken, taşıt kredisinde yüzde 11,2 artış görüldü. İnşaat sektörü, İstanbul’da en fazla kredi kullanılan sektör oldu.

TURİZM İLK SIRADA

İstanbul’da turizm sektöründe kullanılan kredilerin 16,5’i takibe düştü. Tahsil edilemeyip takibe düşen kredilerde bir önceki yıla göre artışa bakıldığında ise turizm, inşaat, tekstil sektörleri ilk sıralarda yer aldı. Yıl sonu itibariyle, turizm sektöründe kullanılan kredilerin yüzde 16,5’inin tahsil edilemeyip takibe düştüğü de görüldü. Bu oran, denizcilik sektöründe yüzde 14,4, inşaat sektöründe ise yüzde 10,1 oldu.