İstanbul'da surların bir bölümü yıkıldı: 'Büyük bir yok oluşla karşı karşıyayız'

İstanbul'da tarihi surların Sulukule tarafında çökme meydana geldi. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı, kentin tarihi değerleri konusunda büyük bir yokoluş ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da surların bir bölümü yıkıldı: 'Büyük bir yok oluşla karşı karşıyayız'

İstanbul’un tarihi surlarının Sulukule kapısına yakın bir kısmında çökme ve yıkım meydana geldi.

Olayı sosyal medya hesabından duyuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, yıkılmanın gece 03:00 sularında meydana geldiğini belirtti.

Surların geçtiği 10 kilometrelik alanın büyük risk altında olduğunu ve esaslı onarım beklediğini belirten Polat,  “Koruma, cerrahi operasyon showları, ağır müdahale şantiyeleri kurmak değildir. Sabırla önleyici çalışmalar yapmakla koruma yapılabilir. Böylece hem bütçeler doğru yönetilir hem de tarihi değerler yok olma aşamasına gelmez. Netice olarak İstanbul yılların ihmali ile tarihi değerleri konusunda büyük bir yokoluş ile karşı karşıya olduğunu kavramalı. Yıllardır kör, sağır, dilsiz olunan surlar konusunun önemini farketmeli, hem mali hem işgücü hem de zamanla yarışma açısından oluşan krizi idrak etmeli. İBB olarak İstanbul’un kültür varlıkları konusunu şehrin temel konusu olarak ele almaya ve tüm gücümüzle koruma konusuna eğilmeye devam edeceğiz. İstanbul tarihtir, tarih azami hassasiyet gerektirir. Tüm devasalaştırılmış sorunlar yumağına karşı İstanbul surlarını kurtaracağız. Tüm İstanbul sevdalılarını, korumacıları, tarih severleri bu yokoluş karşısında verdiğimiz mücadelede bizi yalnız bırakmamaya ve daha fazla duyarlılığa davet ediyorum. Konuyla ilgili tüm bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.