İşsizlik krizi: Salgınla 1.5 milyon kişi daha işsiz kaldı!

Hali hazırda resmi rakamlara göre 4.5 milyon işsizin bulunduğu koronavirüs krizi sonrası işsizliğin yüzde 30'a tırmanması bekleniyor.

İşsizlik krizi: Salgınla 1.5 milyon kişi daha işsiz kaldı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin 58’incisini yayınladı. Rapora göre, patlayan işsizliğin üç kaynağı var.

Rapora göre, mevcut bulunan 4.5 milyon işsize salgınla birlikte 1.5 milyon kişi daha eklendi.

270 bin iş yerinin kapandığı belirtilen raporda 2 milyon kişinin de ücretsiz izne çıkarıldığı kaydedildi.

Sürecin en az 10 milyon yeni işsize neden olacağına işaret edilen raporda, bu nedenle işsizliğin yüzde 30’a çıkacağı belirtildi.

Raporda ayrıca şu değerlendirmeye yer verildi:

”Endişe veren, işsiz kitlenin çok azına İşsizlik Sigortası ile dokunulması. Sadece İşsizlik Sigortası ile yeni çıkarılan ücretsiz izinlilere günlük 39 TL’lik ödemenin dışında, işini kaybedenler herhangi bir sosyal devlet korumasından mahrum durumda.

Salgının bedelinin daha az olması için merkezi yönetimin ücret düşürmeksizin destek/ ödeme yükümlülüğünü üstlenerek ücretli izinli olarak tüm çalışan nüfusun (zorunlu stratejik işyerleri ve üretim alanları dışında) korunması ve işsizlere nakit desteği verilmesi yoluyla toplumun tamamının tam karantinaya tabi tutulması gerekiyor.”