İsrail'le 'normalleştiler'

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray'da imzalandı.

İsrail'le 'normalleştiler'

ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğunda İsrail’in ilkin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ardından Bahreyn ile vardığı ilişkileri “normalleştirme”ye yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray’da düzenlenen törende imzalandı.

Trump, imza töreninde yaptığı konuşmada, törene katılan liderlere teşekkür ederek, “Bugün, tarihin akışını değiştirmek için buradayız. Yıllar süren bölünme ve çatışmadan sonra, yeni Orta Doğu’nun şafağındayız.” diye konuştu.

Varılan anlaşmalar ile “tüm inanç ve arka plandan kişilerin barış ve refah içinde yaşayacağı bir gelecek” için önemli bir adım attıklarını kaydeden Trump, İsrail ile Bahreyn ve BAE arasındaki anlaşmalara sadece 1 ay içinde varıldığını belirtti.

Trump’ın ardından kürsüye gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, üç ülke arasındaki normalleşme anlaşmasını “tarihi bir dönüm noktası” sözleriyle tanımladı. Netanyahu, “Yahudi halkı binlerce yıl barış için dua etti, Yahudi devleti de onlarca yıldır barış için dua ediyordu.” diye konuştu.

NETANYAHU: DAHA ÖNCE HAYAL EDİLEMEZDİ

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife’ye teşekkür eden Netanyahu, İran’a baskı uyguladığı, İsrail’e koşulsuz destek verdiği ve bugün imzalanan anlaşmaya önayak olduğu için ABD Başkanı Trump’a şükranlarını sundu. İsrail lideri, “Başkanı (Trump) duydunuz, daha çok ülke barış için sıraya giriyor. Bu birkaç yıl önce hayal edilemezdi. Ancak kararlılık ve barışın nasıl yapılabileceğine yönelik yeni bir bakış açısı ile bu başarıldı. Teşekkürler Sayın Başkan.” ifadelerini kullandı.

BAE VE BAHREYN’DEN ‘TEŞEKKÜR’LER

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ise yaptığı konuşmada, başta Trump ile damadı Jared Kushner ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo olmak üzere anlaşmanın sağlanmasına rol alanlara teşekkür etti. Bugün imzalanan anlaşmanın “tarihi bir başarı” olduğunu iddia eden Al Nahyan, anlaşmanın “Orta Doğu’ya barış getireceğini” savundu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zayani ise İsrail ile “normalleşme”nin yolunu açtığı için Trump ile BAE Veliaht Prensi Bin Zayed’e teşekkür etti.

Söz konusu anlaşma ile BAE ve Bahreyn, 1979’da Mısır’ın ve 1994’te Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan 3. ve 4. Arap ülkesi oldu.

Trump imza töreni öncesi Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, anlaşmaya 5-6 ülkenin daha katılabileceğini duyurmuştu.