İsrail'e ait bir uçak ilk kez Sudan hava sahasını kullandı

İsrail'e ait bir uçak, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, 3 Şubat'ta Uganda'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya gelmesinden sonra ilk kez Sudan hava sahasını kullandı.

İsrail'e ait bir uçak ilk kez Sudan hava sahasını kullandı

İsrail gazetesi Yedioth Ahranoth’un haberine göre, İsrail’e ait M-ABGG tipi bir jet uçağı, geçen hafta başında Kongo’nun başkentindeki Kinşasa Uluslararası Havalimanına uçtu. Hafta sonu da aynı uçak Sudan hava sahasından geçerek İsrail’deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanına geri döndü.

Haberde, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, Uganda’daki görüşme sırasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya, İsrail’in resmi hava yolu şirketi El Al dışındaki İsrail uçaklarının, Sudan hava sahasından geçmesine izin vereceğini söylediği aktarıldı.

İsrail uçaklarının daha önce de Sudan hava sahasından geçtiği ancak bu uçakların İsrail’den havalanıp doğrudan bu hava sahasını kullanmadığı, Sudan’a geçmeden önce Amman ya da başka bir havalimanında bir süre beklediği aktarılan haberde, Sudan hava sahasının ilk defa kullanıldığına işaret edildi.

İsrail uçağının uçuş bilgilerine göre, gidiş güzergahında Süveyş Kanalı, Eritre, Etiyopya, Kenya ve Uganda üzerinden geçerek Kongo’ya ulaştığı, yolculuğun ise 7 saat sürdüğü görülüyor.

Dönüş güzergahında ise Kongo’dan hareket eden uçağın, Orta Afrika, Sudan ve Mısır üzerinden 5 saat süren bir yolculukla İsrail’e vardığı izleniyor.