İsrail'deki iktidar ortakları arasında ilhak planıyla ilgili anlaşmazlık büyüyor

Gantz'ın ABD'li arabuluculara 1 Temmuz'un değişmeyecek kutsal bir tarih olmadığını söylemesine Netanyahu ilhak meselesinde hükümet ortağının sözünün geçmediği çıkışında bulundu.

İsrail'deki iktidar ortakları arasında ilhak planıyla ilgili anlaşmazlık büyüyor

İsrail’de üç erken seçimden sonra dönüşümlü başbakanlığa dayalı ulusal birlik hükümeti kurmak zorunda kalan siyasi rakipler Benyamin Netanyahu ile Benny Gantz arasındaki 1 Temmuz’da Batı Şeria’yı ilhak planı nedeniyle baş gösteren anlaşmazlık büyüyor.

İlhak planını görüşmek üzere İsrail’i ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump’ın asistanı ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Avi Berkowitz ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ile görüşen Savunma Bakanı Gantz’ın 1 Temmuz’un ilhak için belirlenmiş kesin bir tarih olmadığını söylediği öğrenildi.

Gantz, kendi partisi Mavi-Beyaz’ın üyeleriyle buluşmasında da koronavirüsle ilintili olmayan her şeyin pandemi geçene dek bekleyebileceğini söylerken korona krizinin 18 ay daha sürebileceğini dile getirdi.

Bunun üzerine Başbakan Netanyahu’nun kendi partisi Likud’un üyelerine “İlhak konusu Mavi Beyaz’a bağlı değil” dediği öğrenildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Likud’un toplantısında ilhak planına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“İlhak planının hayata geçirilmesi için İsrail’deki ABD’li yetkililerle görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeleri ayrı şekilde yürütüyoruz. Bu konu (ilhak) Mavi Beyaz’a bağlı değil, nereden bakarsan bak onlar bu konuda belirleyici bir etken bile değil.”