IŞID'in Türkiye emiri dördüncü kez yakalandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin IŞİD emiri olduğunu belirttiği Mahmut Özden, 21 Eylül 2017'de 'DEAŞ'ın sözde emiri serbest' başlığıyla gazetelere haber olmuştu. Özden, 10 Temmuz 2018'deki operasyonda da gözaltına alınmasına rağmen serbest kalmış yine geçen yıl 12 Temmuz'da da Adana'da MİT ve polisin ortak operasyonuyla gözaltına alınmıştı.

IŞID'in Türkiye emiri dördüncü kez yakalandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, IŞİD’in Türkiye emiri Mahmut Özden’in evinde ve diğer yerlerde yapılan aramalarda dijital materyallere ve bilgisayarlara el konulduğunu belirtti.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Soylu, “Bilgisayarında da elde edilen süreçlerde gerek Irak gerekse de Suriye’de sürekli talimatlar aldığı, 10-12 kişilik gruplar oluşturmak suretiyle Türkiye’de eylem ve hareketlilik ortaya koyacağı bir takım silahların mühimmatların gömüleceği yerler ve bunların kimlerle irtibatlanacağı ve yine aynı zamanda yine bir takım grupların özellikle Türkiye’de ekonomik açıdan zarar verebileceği değerlendiren gruplara da eylem yapmak ve yine aynı zamanda da bununla birlikte siyasi ve devlet adamların kaçırılıp Suriye tarafına götürülmesi hususunda bir planlar içerisinde olduğu çok net bir şekilde oradaki aldığı talimatlar ve uygulama planlarıyla ele geçirildi” dedi.

”KAFAMI KARIŞTIRAN BAŞKA İŞLER VAR”

Soylu, ”Çok zor bir sınırdayız, zor bir alandayız. Vekalet savaşlarının devam ettiği bir çizgideyiz. Tabi kafamı karıştıran başka işler de var. O da aslında DEAŞ’a baktığınız zaman hiç yapmaması gereken güya sözde eylemlerin planlandığını görüyorsunuz. O zaman arkasına bakmak lazım. Kimin motivasyon sağladığına ve nerelerin motivasyon sağladığına bakmak gerekir. Arkadaşlarımız bununla ilgili de değerlendirmeleri, çalışmaları yapıyorlar. Buna ait riski de ölçmeye buna karşı önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

Özden’in, geçen hafta İstanbul’da eylem gerçekleştirmek için keşifte bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan IŞİD üyesine talimat veren kişi olduğu da iddia edildi. Mahmut Özden’in bu kişinin sorgusunda elde edilen bilgilerle Adana’da yakalandığı ve İstanbul’da yapılan sorgusunun ardından tutuklandığı belirtildi.

DAHA ÖNCE ÜÇ KEZ SERBEST BIRAKILMIŞ

Öte yandan Soylu’nun açıklamasının ardından dikkat çekici bilgiler de ortaya çıktı. Özden daha önce IŞİD yöneticisi olduğu iddiasıyla 3 kez gözaltına alınıp serbest bırakılmış.

Özden ilk olarak 21 Eylül 2017’de 6 kişiyle gözaltına alınmıştı. O dönem haberlerde, IŞİD emirleri arasında olduğu öne sürülen Özden’in ‘Yamaçlı Grubu’nu yönettiği ve örgüte kazandırdığı her bir militan için 7 bin dolar aldığı haberlerde yer almıştı. 10 Temmuz 2018’de de gündeme gelmişti. Yine Adana’daki operasyonda gözaltına alınan Özden, bu kez ‘IŞİD üyeleri yaralı Suriyelileri de dolandırmış’ başlığıyla gazetelere haber olmuştu.

Ayrıca Özden, 12 Temmuz 2019’da gündeme geldi. Polis ve MİT’in yine Adana’daki operasyonunda, Özden 14 kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı. O dönem Özden’in, IŞİD’in Adana emiri olduğu iddia edilen ve birlikte hareket ettiği kişilerin esnafı ‘işyerlerinizde saldırırız’ diye korkutup haraca bağladıkları belirtilmişti.