İranlı nükleer fizikçi Fahrizade'ye suikastın ardından İsrail'de alarm

Hasan Ruhani, "Muhsin Fahrizade suikastı yanıtsız kalmayacak" diye konuştu.

İranlı nükleer fizikçi Fahrizade'ye suikastın ardından İsrail'de alarm

Hasan Ruhani, “Muhsin Fahrizade suikastı yanıtsız kalmayacak” diye konuştu. Fahrizade’nin öldürülmesine Tahran’dan sert tepkiler yükseldi. İsrail elçiliklerinde ise güvenlik tedbirleri artırıldı.

İran devlet televizyonu, İranlı nükleer fizikçi Fahrizade’nin öğleden sonra Abserd ilçesinde düzenlenen saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldığını, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran’ın nükleer programının mimarı olarak bilinen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Tahran yönetimi, saldırıyla ilgili İsrail’i hedef aldı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fahrizade suikastının cevapsız kalmayacağını söyledi.

CEVAP VERİLECEK

İran basınının aktardığına göre, Ruhani, “Düşmanlarımız biliyor ki İran halkı cesurdur. Bu cinayet yanıtsız kalmayacak. Uygun zamanda cevap verilecek.” diye konuştu.

Fahrizade suikastının, Tahran’ın düşmanlarının çaresizliğini ve nefretlerinin derinliğini gösterdiğini belirten Ruhani, “Onun şehitliği, başarılarımızı yavaşlatmayacak.” ifadesini kullandı.

İsrail merkezli Kanal 12, dünya genelindeki İsrail elçiliklerinde İran’dan gelen misilleme açıklamaları nedeniyle güvenliğin üst seviyeye çıkarıldığını bildirdi. Tel Aviv’den suikast konusunda resmi bir açıklama yapılmadığı kaydedildi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Failler kesin şekilde cezalandırılacak.” demişti.

İran Savunma Bakanlığı da suikasti doğrulama açıklaması yapmıştı. Açıklamada, “Bugün öğleden sonra silahlı teröristler Savunma Bakanlığı araştırma ve icat bölümü başkanına saldırdı. Korumaları ile teröristler çatışırken, Fahrizade ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Tüm kurtarma çabalarına rağmen hastanede vefat etti.” denilmişti.