İran'dan ABD, Fransa ve İngiltere'ye tepki

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ülkesinin uzaya uydu göndermesinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına aykırı olduğuna ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinden yöneltilen suçlamaları reddetti.

İran'dan ABD, Fransa ve İngiltere'ye tepki

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında

İran’ın balistik füze teknolojisini kullanarak uzaya uydu göndermesinin BMGK’nın 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu savunan ABD, İngiltere ve Fransa’ya tepki gösterdi.

Rebii, “İran, uzaya (uydu) fırlatarak hiçbir uluslararası kanun ya da Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmemiştir. Bu bizim hakkımızdır” dedi.

ABD’nin, nükleer anlaşmanın dayandığı BMGK’nın 2231 nolu kararını anlaşmadan tek taraflı çekilerek ihlal etmesine işaret eden Rebii, “Bizim için şaşırtıcı olan 2231 sayılı kararın en büyük ihlalcisi ve Güvenlik Konseyi’nin birçok kararını ihlal etmesiyle ünlenen bir ülkenin, İran’ın yasal eylemlerine karşı böyle bir tutum almasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Rebii, Fransa ve İngiltere’ye hitaben “Avrupa ülkelerine de önceki yıllardan ders alarak bu zorbalıkları sona erdirmesini ve korona sonrasındaki dünyaya daha fazla güvenlik kazandırmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.