İran ordusu ABD'yi uyardı

İran ordusu bir açıklama yaparak, ABD'nin provokatif adımlarına sert karşılık vereceğini duyurdu.

İran ordusu ABD'yi uyardı

İran Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı Pazartesi günü bir açıklama yaparak ABD’yi provokatif olarak değerlendirilecek hareketlerinin sert bir yanıtla karşılaşacağı konusunda uyardı.

Açıklamada, bölgesel sularda ‘‘seyrüseferi güvensiz hale getirecek yüksek riskli davranışlar’’dan şikâyet edilerek, İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede hiçbir zaman gerilim ya da çatışma başlatmadığına, ancak teritoryal bütünlüğünü savunmak için de tereddüt etmeyeceğine dikkat çekildi.

Sputnik’in haberine göre ‘‘Her türlü maceracılık, taciz ve provokasyonun İran silahlı Kuvvetleri’nin kesin yanıtıyla karşılaşacağı ve ABD de dahil olmak üzere düşman güçlerin sonuçlardan sorumlu olacağı’’ belirtilen açıklamada, İran Silahlı Kuvvetleri’nin bölge ülkelerinin güçlerinin, Basra Körfezi, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi’ndeki istikrarı korumaya ve bölgeden hidrokarbon kaynaklarının akışını güvence altına almaya yeterli olduğuna inandığı ifade edildi.

İran Silahlı Kuvvetleri, ABD öncülüğünde askeri üslerin ve bölge dışı koalisyonların kurulmasının güvenliğe zarar verdiğini ileri sürerek, ABD’ye ve müttefiklerine ait askeri birliklerin bölgeden çekilmesi çağrısında bulundu. Washington’un İran’ın ulusal sularında sergilediği ‘‘provokatif davranışlara ilişkin yalan yanlış açıklamalar’’ getirdiği ve uluslararası kurallarla birlikte İran’ın düzenlemelerine de riayet etmesi gerektiği vurgulandı.

15 Nisan’da İslam Devirmi Muhafızları Donanmasına’a ait on bir deniz aracı, Basra Körfezi’ndeki ABD donanmasına ait gemilere yaklaşmış, geçtiğimiz haftaysa Donald Trump ABD donanmasına ait gemilere fazla yaklaşan İran gambotlarına ateş açılması emri vermişti.