İran Merkez Bankası Başkanı: ABD yaptırımları nedeniyle koronavirüs aşısı alamadık

İran Merkez Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle şu ana kadar ülke dışından koronavirüs aşısı alamadıklarını açıkladı.

İran Merkez Bankası Başkanı: ABD yaptırımları nedeniyle koronavirüs aşısı alamadık

Ülkesinin koronavirüs aşısı temin edememesine yönelik eleştirilere yanıt veren İran Merkez Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle şu ana kadar ülke dışından koronavirüs aşısı alamadıklarını açıkladı.

İran Merkez Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle şu ana kadar ülke dışından yeni tip koronavirüs aşısı satın alamadıklarını söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Himmeti, ülkesinin koronavirüs aşısı temin edememesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

ABD yaptırımlarının koronavirüs aşısı satın almada engel teşkil etmediğine dair iddiaların doğru olmadığını belirten Himmeti, yaptırımlar nedeniyle bu konuda engellerle karşılaştıklarını dile getirdi.

“ENGELLERLE KARŞILAŞTIK”

Himmeti, “Koronavirüs aşısının (COVAX) resmi olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün aracılığıyla satın alınması gerekiyor. Bunun için her türlü ödeme ve para transferi yolunu denedik ama ABD hükümetinin insanlık dışı yaptırımları ve bir OFAC (ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi) lisansı alma zorunluluğu nedeniyle engellerle karşılaştık” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Güney Kore ve Uluslararası Para Fonu’ndaki (IMF) girişimlerin sonuçsuz kaldığını aktaran Himmeti, para transferi için farklı yollar aradıklarını kaydetti.