İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü!

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğünü bildirdi

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü!

Dün akşam saatlerinde Bağdat Uluslararası Havaalanı’na dönük yapılan saldırıda İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürüldüğü bildirildi.

Irak devlet televizyonundan yapılan açıklamada, “Kasım Süleymani ile Haşd Şabi Heyeti Başkanı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü” denildi.Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili ise, bu akşam ‘İran bağlantılı 2 hedefin’ vurulduğunu kaydetti. Yetkili, hedeflere ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi.Devamında ise haber Pentagon tarafından doğrulanırken, İran Devrim Muhafızları ve İran Devlet Televizyonu da, Süleymani’nin öldürüldüğünü teyit etti.

ÖNCE FÜZE, SONRA HELİKOPTER SALDIRISI İDDİASI

Lübnan’dan yayın yapan Al Mayadeen kanalının Irak Muhabirinin aktardığına göre, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına ilk olarak Katyuşa füzeleriyle ‘sahte’ bir saldırı gerçekleştirildi.Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis’in yaşamını yitirdiği saldırıdan ise ABD’ye ait bir helikopterin sorumlu olduğu iddia ediliyor.

PENTAGON TARAFINDAN AÇIKLAMA YAPILDI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, “ABD ordusu Başkan’ın talimatıyla, ABD’nin terör listesindeki Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani’yi öldürerek yurtdışındaki ABD personelini koruma yönünde savunma amaçlı kararlı bir eylem gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.

TRUMP TARAFINDAN ONAYLANDI

Newsweek gazetesine konuşan bir yetkili, söz konusu saldırının ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandığı bilgisini verdi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN DEVLET TELEVİZYONU TARAFINDAN DOĞRULAMA

Reuters’ın aktardığına göre İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani’nin hayatını kaybettiğini doğruladı. İran Devlet televizyonunda da Süleymani’nin öldürüldüğü teyit edildi.

TRUMP ABD BAYRAĞI PAYLAŞTI

Olaya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmayan ABD Başkanı Trump, Twitter hesabı üzeriden Amerikan bayrağı paylaştı.

PENTAGON’DAN AÇIKLAMA

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “ABD ordusu Başkan’ın talimatıyla, ABD’nin terör listesindeki Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani’yi öldürerek yurtdışındaki ABD personelini koruma yönünde savunma amaçlı kararlı bir eylem gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.Açıklamada, Süleymani’nin bölgedeki ABD’li diplomatlara ve görevlilere ‘saldırı hazırlığında’ olduğu öne sürüldü.

“SÜLEYMANİ’NİN CANSIZ BEDENİNİN FOTOĞRAFI YAYINLADI” İDDİASI

Süleymani’nin öldürülmesinin ardından sosyal medyada yapılan paylaşımların bazılarında da Süleymani’nin cansız bedeninin fotoğrafı olduğu iddia edilen görüntülere yer verildi.

“ABD ASKERİ KUVVETLERİ ALARM DURUMUNA GEÇTİ”

​​Geçtiğimiz saatlerde çevresinde ABD’ye ait askeri tesislerin bulunduğu Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına 4 füze saldırısı düzenlendiği bildirilmişti.AFP, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti.Öte yandan, gerçekleştirilen saldırının ardından ABD askeri kuvvetlerinin ‘alarm durumuna geçirildiği’ belirtildi.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR GRAHAM’DAN AÇIKLAMA

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Eğer İran ABD ve müttefiklerine saldırmaya devam ederse, petrol rafinelerinin yok edilmesi gibi en ağır bedelleri ödeyecektir. İran hükümetine: Eğer petrol işinde kalmak istiyorsanız dünyadaki en büyük terör destekçisi olmayı bırakın ve ABD ile mütefiklerini rahat bırakın.”