'İran çayının Rize'de ne işi var?'

İkizdere'de yaşanan ölümlü kazanın ardından, devrilen TIR'da yüklü kuru çayın İran'dan geldiğinin anlaşılması tepki çekti.

'İran çayının Rize'de ne işi var?'

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Sivrikaya köyü Çığ Tüneli mevkisinde, kuru çay taşıyan İbrahim Karaca idaresindeki 76 DE 713 plakalı TIR, sürücüsünün kontrolünden çıkıp devrildi. Kazada, sürücü İbrahim hayatını kaybederken oğlu Sergen Karaca’nın yaralandığı öğrenildi.

Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, TIR’da yüklü çayın İran’dan geldiğinin öğrenilmesi de kentteki çay üreticileri arasında tepkiye neden oldu.

“FİYATI DÜŞÜRMEK İÇİN İTHALAT”

Çay üreticileri, kaza sonucu ortaya çıkan İran çayı gerçeği için “Hem bizlerin günlerce emek verip topladığı çayın fiyatını düşük tutacaksınız hem de desteklemeyi arttırmayacaksınız, üstüne üstlük de yurt dışından çay ithal edeceksiniz. Böyle birşey olamaz, Çaykur çayımızı alırken bizlere kota uyguluyor. Özel sektör çayımızı düşük fiyattan alıyor. Bir de dışarıdan çay ithal ediliyor. Buradaki amaç nedir, çayın fiyatının daha da düşmesi mi!” diyerek tepki gösterdi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz de konuyla ilgili açıklama çağrısı yaparak “Soruyoruz;
Çaykur’un ve Özel sektörün çay satamıyoruz diye dert yandığı, Çay Üreticisinin düşük fiyat , kota ve kontenjan altında ezildiği bir dönemde İran’dan gelen Kuru Çayla ilgili acilen bir açıklama yapılmalıdır. Çay hangi firmaya geliyor ? Çay nereye gidiyor ?” diye sordu.

İTHALATI DOĞRULADI, ‘KAÇAK DEĞİL’ DEDİ

Konuyla ilgili açıklama Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’dan geldi. Çayın İran’dan geldiğini doğrulayan Mehmet Erdoğan, gideceği yerin ise Adana merkezli HMK Tütün Mamülleri Şirketi olduğunu bildirdi. TIR’a yüklü çayların İran’dan Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki gümrük işlemine müteakip Rize Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğüne sevki sağlanmak üzere yola çıktığını belirten Erdoğan, Çay İhtisas Gümrüğü Rize’de olduğu için yurt dışından gelen bütün çayların ihtisas gümrüğünden geçmek zorunda olduğunu hatırlatıp “Rize’ye gelen bütün çayların hepsinin kaçak çay olduğu bir yanılgıdır. Bu tür açıklamalara dikkat etmek gerekir.” dedi.