İran: 4+1 grubu ile nükleer anlaşma konulu toplantı yapılacak

Tahran yönetimi dün Nükleer Anlaşma Komitesi ile Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den oluşan "4 + 1" grubu arasında olağan bir toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu

İran: 4+1 grubu ile nükleer anlaşma konulu toplantı yapılacak

Tahran yönetimi dün Nükleer Anlaşma Komitesi ile Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den oluşan “4 + 1” grubu arasında olağan bir toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu. Toplantı, önümüzdeki Çarşamba günü “video konferans” aracılığıyla yapılacak ve dışişleri bakan yardımcıları ve siyasi direktörler düzeyinde gerçekleşecek.

İran, Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arağçi’nin İran tarafına, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Genel Sekreteri Helga Schmid’in ise Avrupa tarafına başkanlık edeceğini açıkladı. Nükleer Anlaşma Ortak Komitesi’nin bir önceki toplantısı 11 Eylül’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir otelde yapıldı. Toplantı İran, Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin dışişleri bakan yardımcıları ve siyasi direktörleri düzeyinde gerçekleşmişti. ABD ise 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Şarku’l Avsat’ın İran resmi haber ajansı IRNA’dan aktardığına göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir önceki toplantıya katılanlar, nükleer anlaşmanın korunması ve bu bağlamda tüm taahhütlerin tüm taraflarca kapsamlı ve etkin bir şekilde uygulanmasını içeren uygun önlemlerin alınması gerekliliği konusunda anlaştılar.”