Irak Başbakanı Kazımi'den işgal yorumu: ABD Saddam rejiminden kurtulmamıza yardım etti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkesinin ABD tarafından işgalini ''ABD Saddam rejiminden kurtulmamıza ve IŞİD ile mücadelemizde yardımcı oldu. O yüzden halkın çıkarına hizmet eden hiçbir ülkeyle ilişkimizden çekinmemeliyiz.'' sözleriyle değerlendirdi.

Irak Başbakanı Kazımi'den işgal yorumu: ABD Saddam rejiminden kurtulmamıza yardım etti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ”ABD ve diğer misyonların kapanması ve çekilmeleri Irak için felaket sonuçlar doğurur. Irak, dünyadan soyutlanmayı ve yalnızlaştırılmayı kaldıramaz.” ifadelerine yer verdi.

Irak’ta yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kazımi, ülkede geçen yıl başlayan gösterilere dair “Irak’ta Ekim 2019, sıradan bir olay değil, ‘ülke tehlikede’ diyen toplumsal refleksin tarihidir ve ayrıca hükümetimi doğuran bir tarihtir.” açıklamasında bulundu.

Kazımi, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin kapatılacağı iddialarına ilişkin, “ABD’den büyükelçiliğin kapanmasıyla ilgili hiçbir tehdit almadık ancak Amerikalılar yabancı misyon temsilciliklerinin hedef alınmasından rahatsızlar. ABD ve diğer misyonların kapanması ve çekilmeleri Irak için felaket sonuçlar doğurur. Irak, dünyadan soyutlanmayı ve yalnızlaştırılmayı kaldıramaz. Bu durum, ülkeyi bir de ekonomik krizle karşı karşıya bırakır. Irak’ı birtakım kirli oyunlarla meçhule götürmeyi amaçlayanlar var.” ifadelerine yer verdi.

En son ABD ziyaretinde Amerikan askerlerinin ülkedeki varlığının görüşüldüğünü belirten Kazımi, “Başkan Trump, Irak’taki asker sayısını azaltacaklarını bildirdi. ABD askerlerinin ülke dışına çıkarılması noktasında da anlaşma sağlandı.” dedi.

Kazımi, ABD işgaline ilişkin şunları söyledi:

“ABD, 2003 işgalinden 2011’e kadar Irak’ta büyük hatalar yaptı ama aynı ABD Saddam rejiminden kurtulmamıza ve IŞİD ile mücadelemizde yardımcı oldu. O yüzden halkın çıkarına hizmet eden hiçbir ülkeyle ilişkimizden çekinmemeliyiz. Biz, ne ABD ne İran ne Suudi Arabistan ne de başka ülkeyle ilişkimizden utanmayız.”

Şii partileri eleştiren Kazımi, şöyle konuştu:

“Bazı Şii partiler, hükümeti destekliyor ve milli tutum içindeler ancak sorun 2003’te kurulan siyasi denklemdedir. Halihazırdaki bakanların büyük bölümü bakanlıklardaki bürokrasiden geliyor. Ben, Şii, Sünni ya da Kürt diye nitelendirilmekten onur duyarım. Bu çeşitlilik Irak’ın gücüdür ancak ben ulusalcı bir Iraklıyım. Sümerlilerin toprağında ve İmam Hüseyin ile sahabenin ve İbrahim Peygamberin geldiği gelenekte yetiştim. Kimseye ihanet edemem.”