İnsanlık Akit'e uğramıyor: 6 saatlik eylemden 33 Sivaslıyı mahkum ettiler, peki Gezi'de ne oldu?

AKP'nin yayın organları arasında şeriatçılığın bayraktarı olan Yeni Akit'te Gezi Davası'yla ilgili beraat kararları hedef alınırken 35 kişinin katlediği Sivas Katliamı aklanmaya çalışıldı.

İnsanlık Akit'e uğramıyor: 6 saatlik eylemden 33 Sivaslıyı mahkum ettiler, peki Gezi'de ne oldu?

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesinde, Gezi Davası’nın beraatle sonuçlanmasına “tepki” gösterilirken insanlık dışı bir yorum yapıldı.

Gazetenin yazarlarından Ali İhsan Karahasanoğlu, Haziran Direnişi ile Sivas Katliamı arasında kıyas yaptığı yazısında, 2’si otel çalışanı 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas Katliamı sanıklarının suçlu bulunmalarını hatırlatarak “Topu topu 6 saat.. Başı, sonu hepsi 6 saat.. ” ifadelerini kullandı.

Karahasanoğlu’nun katliam için “eylem” ifadesini kullanması da dikkat çekti.

Akit yazarının yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü yaşanan olayda, eylemin tamamı 6 saat idi..

6 saat süren eylem sebebi ile 33 Sivaslıyı, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenini cebren değiştirmeye teşebbüs etmekle suçladılar ve mahkum ettiler.. Topu topu 6 saat.. Başı, sonu hepsi 6 saat..

Anayasal düzeni değiştirmek için, gerçekten bir niyetin olsa.. Bir planlama yapmaya kalksan, 6 saat değil, 6 gün yetmez, 6 hafta yetmez..

Ama 6 saatlik eylem; anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçu olarak yorumlandı.. Şüpheliler idam cezasına çarptırıldı.

Peki Gezi isyanında ne oldu?

6 saatlik eylemden değil.. 6 gün süren bir kalkışmadan değil.. Tamamen durulmasını dikkate alırsak 6 aydan fazla süren bir isyan hareketinden bahsediyoruz.. Amaçlanan fiili gerçekleştirmeye elverişlilik açısından anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçunun işlenmiş olma ciddiyeti Sivas’ta 1 ihtimal ise, Gezi olaylarında 1 milyon olmasına rağmen, Sivas idamla, Gezi isyanı beraatle sonuçlandırıldı.”