İnşaat işçilerinden #EvdeKal'amama isyanı

İYİ-SEN: İktidarın yapması gereken inşaatları durdurup işçilerin ücretli izne çıkmasını sağlamaktır

İnşaat işçilerinden #EvdeKal'amama isyanı

Çin’den sonra tüm dünyada yayılan koronavirüs salgını Türkiye’de de etkisini her geçen gün arttırıyor. Hükümet milyonlarca emekçiyle dalga geçercesine “Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” söylemini dillendirip “Evde kal” diyor. Ancak pek çok iş kolunda her gün işine gitmeye devam mecburiyetinde olan milyonlarca emekçi yetersiz ve göstermelik önlemlerle çalışmaya devam ediyor.

İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe de, işçilerin çalıştığı şantiyeler zaten işçi sağlığı ve güvenliği açısından riskli durumda iken virüs tehlikesi ile birlikte yüzbinlerce işçinin durumu çok daha yakıcı bir sorun haline geldi.

İnşaat işçilerinin mücadele örgütü İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası da (İYİ-SEN) bazı şantiyelerdeki işçilerin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, “İşçilerin canı patronların kâr hırsına kurban edilemez!” dedi.

İYİ-SEN tarafından yapılan paylaşımlarda şu ifadelere yer verildi;

  • Sağlık Bakanı herkes kendi OHAL’ini ilan etmesi gerektiğini söylüyor. İşçiler kendi OHAL’ini ilan edip evinde kalırsa en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz. İktidarın yapması gereken inşaatları durdurup işçilerin ücretli izne çıkmasını sağlamaktır.
  • Binlerce inşaat işçisi en kötü koşullarda barınmaya devam ediyor. Bırakın salgına karşı tedbiri patronlar işçilere temiz çarşaf vermekten aciz. İşçilerin canı patronların kâr hırsına kurban edilemez!
  • ”Evde Kal” hangi sınıf için geçerli. Binlerce işçi yakınlarından ya da bankalardan aldığı borçla şuan evde kalıyor. Binlerce işçi ise hiçbir önlem alınmadan çalışıyor. İşçilerin salgınla karşı karşıya kalması virüsün yayılma hızından değil patronun sömürü hızından olacak.